Rôzne

4 lákadlá, ktorými lokálpatrioti ohúria turistov Zemplína

Pre vnímavého lokálpatriota skrýva náš región množstvo lákadiel, s ktorými sa spája hrdosť. Keď poznáte históriu a fakty, nie je ťažké zaujať človeka, ktorý príde z ďaleka.

Ilustračný obrázok k článku 4 lákadlá, ktorými lokálpatrioti ohúria turistov Zemplína
Zdroj: Dnes24.sk

Pamiatka UNESCO, história slovenského mora, víno takmer z vulkánu? Aj tým môžete ohúriť vašich priateľov, ktorí k vám zavítajú do okolia Michaloviec. Prišli z ďaleka a ešte nepočuli o kostole bez klinca? Zamierte si to s nimi do okresu Sobrance do Ruskej Bystrej. Alebo sa pochváľte Moussonom, slávnym maliarom, ktorému sa tak zapáčili Michalovce a vôbec Zemplín, že ich zobrazoval takmer všade. Nezabudnite ani na nemecké lietadlo na Šírave. Ohúrte ich a vyrozprávajte im históriu a ukážte im to, na čo môžete byť hrdí.

KOSTOLÍK BEZ KLINCA

Ruská Bystrá. Zvláštnosťou je, že objekty sú postavené výlučne z dreva. Výnimočnú celosvetovú hodnotu má 8 drevených kostolíkov karpatského oblúka zapísaných do zoznamu UNESCO.

OČARIL HO ZEMPLÍN

Jozef Theodor Mousson (1887 – 1946), maliar a grafik, ktorý pôsobil v Michalovciach. Tam objavil inšpirácie v podobe veselých a rušných mestských trhov a vidieckeho života.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

VÍNA Z VULKÁNU

Vynikajúce pôdne a klimatické podmienky s vysokým počtom slnečných dní a v neposlednom rade ľudská ruka sa zaslúžili o jedinečné vínka z oblasti Tibava. Prevažne biele odrody viniča dopĺňajú výsadby jedinečného Tramínu červeného. O trochu menšia je oblasť Orechová. Jej vinohrady si dodnes zachovali pôvodný klon Veltlínskeho zeleného.

VODA POD VULKANICKÝM POHORÍM

Zemplínska šírava je v skutočnosti vodná nádrž, ktorá mala slúžiť ako ochrana pred záplavami. Bola postavená v miestach, kde bolo kedysi nemecké vojenské letisko slúžiace Luftwaffe počas druhej svetovej vojny. Miesto patrí k najteplejším oblastiam Slovenska. Slniečko tu svieti v priemere až 2200 hodín ročne, čo je priam ideálne na oddych pri vode.

Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Leto svetom

Ukážte vašim priateľom náš región
8
Galéria
Zdroj: Region turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM