Ondrej Petričko Iné športy

Akcia s najdlhšou históriou v klube sa vydarila: Turistov odmenil les svojimi plodmi

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) sa v rámci svojho 33. Letného zrazu s najdlhšou históriou v klube, vybrali údolím Trnavského potoka v Humenských vrchoch, časti Hiriač. Akciu dotvorila príjemná letná teplota.

Ilustračný obrázok k článku Akcia s najdlhšou históriou v klube sa vydarila: Turistov odmenil les svojimi plodmi
Zdroj: Dnes24.sk

Pod vedením skúseného sprievodcu znalého terén Mira Baraniaka, či za pomoci GPS sa turisti vybrali skoro ráno pri bezoblačnej oblohe na plánovaný výlet.

„Kráčať sme začali od pamätníka Viliama Gaňu, priekopníka modernej pedagogiky, umiestneného na mieste jeho rodného domu, v Trnave nad Laborcom. Zo začiatku asfaltkou sme miernym stúpaním prebehli obcou severným smerom až pod les, idúc popri dnes už historickom automobile GAZ 24–10 Volga, roky nevyužívanej, zarastenej čakárni autobusov,“ opísal cestu predseda NM KST T Anton Hasák. „Cestu nám skrížil aj rýchlo sa vlniaci plaz,“ dodal s úsmevom.

Obdivovali veľké balvany

Ďalších niekoľko kilometrov prešli už v príjemnom tieni čerstvo rozvinutých listnáčov stále na sever a stále mierne hore, no už po lesnej ceste, kde pozorovali okolité zaujímavosti. „Chôdzu nám spestril žblnkotajúci povedľa tečúci potok. Naďabili sme aj na niekoľko osamelých pomerne dosť veľkých balvanov, ležovisko aj napájadlo čiernej zveriny „medvediu drabinu“ (rebrík) opretú o strom, či tri upravené studničky.“

Chvíľku postáli v lokalite Piesky zvanej aj Porúbske lúky, kde sa v dňoch 9. – 12. júla 1981 konal XXVIII. Slovenský zraz turistov s pôvodným názvom zraz turistov SNP, posledný na krajnom východe. (Najbližší krajnovýchodniarsky zraz bude po 33 rokoch v 2014 LXI. zraz v Trebišove).

Nazbierali si plody lesa

Využili jediné miesto na túre s výhľadom, a to na obec Porúbku, či kopec Chlm (495 m n. m.) a nabrali východný smer na hrebeň Hiriaču s rovnomenným vrcholom 454, 5 m n. m. „Zašli sme aj k takzvanej „grófke“, v lese dobre ukrytému cintorínu šľachticov, ktorý funguje už viac ako 150 rokov.“

Cestou sa im podarilo nazbierať aj zopár lesných plodov – zdravých húb. Na záver si ešte čo-to poopekali na upravenom ohnisku s prístreškom a spokojní sa pobrali popoludní domov. „Výlet sa znova vydaril, bol krásny slnečný deň pri ukončení túry už s letnou teplotou 28 ºC,“ zhodnotil A. Hasák.

Foto: NM KST T

Letný zraz KST Turista Michalovce 2013
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM