Rôzne

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Michalovciach, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Aj mestá menia svoju podobu a dôkazom toho, že Michalovce nie sú výnimkou, je týchto päť jeho zákutí. Pozrite si fotky a skúste sa rozpamätať, čo na nich bolo ešte pred pár rokmi. Na niektorých vôbec nič :)

Ilustračný obrázok k článku Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Michalovciach, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO
Zdroj: fb/Zemplínska šírava

Fontána pri výškovej budove

Námestia sú vo všeobecnosti obľúbeným miestom na trávenie voľného času. To michalovské je však zaujímavé aj tým, že má niekoľko fontán, kde si môžu ľudia oddýchnuť na lavičkách. Čas ho však zmenil. Práve pri Výškovej je najobľúbenejšia prízemná fontána. V lete je stále zapnutá, a preto si pri nej radi behajú. Výšková budova má výšku asi tak na úrovni dvanásťposchodového činžiaka. Niekedy sa dalo vyjsť na najvyšší balkón. Je z neho úchvatný výhľad. Naskytá sa pohľad na Užhorod, Sobrance, Elektráreň vo Vojanoch, Vihorlatské, Slánske a Zemplínske vrchy, ale aj komíny vranovskej Bukózy. V súčasnosti si už túto scenériu príliš nevychutnáte. Balkóny výškovej sú doslova posiate anténami mobilných operátorov.

Z pivovaru nákupne centrum

Michalovský pivovar sa v roku 1999 dostal do konkurzu. Kúpila ho košická akciová spoločnosť Minag. Pivovar nebol konkurencieschopný ani na domácom trhu a hoci sa noví majitelia snažili o jeho reprofiláciu, zahraniční investori o investíciu prejavili iba minimálny záujem. Spoločnosť sa preto rozhodla v roku 2002 budovy vo vyše trojhektárovom areáli zlikvidovať. Búracie práce boli tak definitívnou bodkou za takmer 140-ročnou existenciou michalovského pivovaru. Z pôvodných stavieb tu zostala iba dvojposchodová budova v blízkosti cesty, v ktorej je zdravotné stredisko. Na prázdnej ploche bývalého michalovského pivovaru vyrástlo moderné nákupné centrum s názvom Zemplín Market Michalovce.

Fontána lásky

Michalovské námestie pokrýva niekoľko krásnych fontán s lavičkami, na ktorých si centrum vychutnávajú jeho obyvatelia. Námestie prešlo rekonštrukciou, a tak sa jeho ráz zmenil. V strede sa zachovala Fontána lásky, ktorá prešla tiež obnovou. Námestie získalo spolu s priľahlými ulicami po rekonštrukcii nový nádych. Starý asfalt nahradila nová zámková dlažba. Postavili aj novú fontánu, chodníky, cyklistickú trasu a parkovacie miesta. Na pešej zóne pribudli nové lavičky, pitné fontány, okrasná zeleň a verejné osvetlenie.

Zmenou prešla aj radnica

Spolu s námestím, fontánkami, dlažbou, lavičkami atď. prešla zmenou aj radnica. Zmenila svoj ráz, farbu i fazónu. Zmenilo sa prostredie naokolo, stavba si však zanechala svoju pôvodnú tvár.

Nemocnica sa postupne mení aj teraz

Nemocnica Svet zdravia Michalovce dokončila koncom mája 2015 prvú fázu rekonštrukcie budovy infektologického pavilónu. Vynovené boli tiež priestory infektologickej ambulancie. Farba a dizajn novej fasády sa už nesú v štýle nemocnice novej generácie, ktorá by mala byť v prevádzke od januára 2018. Starý múr nahradila zeleň s lavičkami.

Predchodcom michalovskej nemocnice bolo zariadenie zvané xenodóchia alebo hospitália. Bolo zriadené v roku 1773 grófom Sztárayom. V roku 1863 vznikla nadácia štyroch grófov na zriadenie nemocnice. Nadácia vytvorila komisiu, ktorá sa zaoberala praktickými otázkami prípravy vzniku nemocnice. Neskôr boli vytvorené podmienky vrátane peňažných zdrojov na vypracovanie štatútu nemocnice a vyžiadanie súhlasu na vznik nemocnice. Nemocnica v Michalovciach s dvadsiatimi lôžkami bola otvorená 1.12.1876. Zre­konštruovaná budova infektologického pavilónu je už vo farbách nemocnice novej generácie.

Môže vás zaujímať:

Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Spomínate si na michalovské námestie pred rekonštrukciou­? FOTO

Téma starého námestia vyvolala vášne: Michalovčania si v komentároch nedávali servítku pred ústa

Dobové fotografie odkrývajú históriu nemocnice Michalovčanov: Pozrite si unikátne FOTO

Obľúbená fontána v Michalovciach si robí, čo chce: Ako a kedy sa vlastne spúšťa? FOTO

5 miest v Michalovciach, ktoré ešte pred pár rokmi vyzerali celkom inak
5
Galéria
Zdroj: fb/Zemplínska šírava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM