Rôzne

Aktivisti rozbehli petíciu súvisiacu s bilbordmi: Čo na to radnica?

Občianski aktivisti a poslanci rozbehli v Michalovciach petíciu, ktorou chcú dosiahnuť reguláciu bilbordov. Prečítajte si aj reakciu z radnice.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti rozbehli petíciu súvisiacu s bilbordmi: Čo na to radnica?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Možno vašej pozornosti neunikli v centre Michaloviec miestni aktivisti a zároveň mestskí poslanci, ktorí počas tohto týždňa odštartovali pred mestským úradom petíciu, v ktorej žiadajú primátora mesta Michalovce a mestské zastupiteľstvo v Michalovciach, aby prijalo Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré preukázateľne zabezpečí reguláciu bilbordových reklamných plôch a tiež ostatných druhov reklamných plôch na pozemkoch a nehnuteľnostiach vo vlastníctve mesta Michalovce.

A čo na to radnica?

Reakcia mesta

Ako uviedla hovorkyňa primátora a mestského úradu Iveta Palečková, mesto sa k samotnej petícii vyjadriť nevie, keďže ju dosiaľ nedostalo. V súvislosti s reguláciou veľkoplošných reklamných plôch na území mesta však povedala, že mesto k nej VZN vypracovať neplánuje, keďže jeho účinnosť by bola diskutabilná.

„V prípade umiestnenia reklamnej plochy na súkromnom pozemku, mesto nemá žiadne kompetencie ani legislatívnu možnosť tieto stavby zakázať, ak spĺňajú všetky náležitosti podľa stavebného zákona,“ vysvetlila s tým, že spomedzi 326 bilbordov, ktoré na území mesta evidujú, sa ich na mestských pozemkoch nachádza 86.

Podmienky umiestňovania

Palečková poukázala aj na skutočnosť, že podmienky umiestňovania reklamných plôch môže navrhovať komisia výstavby a územného plánovania a je v jej pôsobnosti určiť si prípadné pravidlá povoľovania. Doplnila tiež, že od roku 2014 došlo na mestských pozemkoch k nárastu počtu bilbordov o 17 kusov, čo mesto nepovažuje za „masívny nárast“.

Na prerokovanie petície v zastupiteľstve je potrebné zozbierať najmenej 1000 podpisov občanov s trvalým pobytom v meste. Zbierať budú minimálne tri mesiace a zverejnia postupne aj miesta, kde sa bude dať petícia podpísať.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

V centre Michaloviec prebieha petícia za reguláciu bilbordov
3
Galéria
Zdroj: Archív: M. Kaplan

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/Tasr
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM