Erik Bojničan Správy

Situácia na cestách: V okrese Michalovce vyhlásili prvý kalamitný stupeň

Počasie sa rozhodlo ukázať menej vľúdnu tvár. Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili prvý kalamitný stupeň na cestách v okrese Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na cestách: V okrese Michalovce vyhlásili prvý kalamitný stupeň
Zdroj: TASR

Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili o 11.00 h prvý kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov. V okrese Rožňava bol 1. situačný stupeň vyhlásený už o 8.00 h ráno. Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách prvej triedy hrúbka snehu neprevyšovala tri centimetre a na cestách druhej triedy do desať centimetrov, na cestách tretej triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh.

„Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest v správe a údržbe Správy ciest KSK je nasadených 46 sypačov a 8 traktorov s radlicami. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk. K celkovému počtu 70 zamestnancov pribudlo ďalších desať osôb, do výkonu zimnej údržby ciest boli povolaní aj pohotovostní zamestnanci a zazmluvnené mechanizmy,“ informovala Bobriková.

Správa ciest KSK opätovne upozorňuje, že na obslužnej lesnej ceste medzi Opátkou a Košickou Belou sa momentálne nerobí zimná údržba. „Mechanizmy sa tam dostanú až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. Upozorňujeme vodičov, aby zbytočne neriskovali a neskúšali touto cestou prejsť. Momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov),“ pokračovala hovorkyňa.

Podľa slov Boborikovej, keďže v Prešovskom kraji nie sú tieto trasy pri zimnej údržbe zaradené ako prioritné, po dohode s prešovskou správou ciest ich udržiavajú košickí cestári. „Až po tom, čo to umožní situácia na ostatných cestách, budú kapacity presunuté na obslužnú komunikáciu medzi Opátkou a Zlatníkom,“ dodala hovorkyňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM