Rôzne

Biela hora znova na pretrase: Jej využitie bude predmetom ďalších rokovaní

O budúcom využití lesa na okraji Michaloviec sa po čase opätovne diskutovalo na pôde mestského zastupiteľstva. Zamýšľaná výstavba na ploche bývalého lesoparku, však definitívnu zelenú ani zďaleka nedostala. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Biela hora znova na pretrase: Jej využitie bude predmetom ďalších rokovaní
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci v tejto súvislosti schválili obstaranie zmien a doplnkov územného plánu mesta, ktoré sa týkajú aj záujmu skupiny vlastníkov o zmenu pozemkov v lokalite Biela hora z lesných na stavebné. „Schválili sme iba to, aby sa kompetentní mohli zaoberať predmetnými možnými zmenami nášho územného plánu. Vytvorili sme priestor na to, aby sa o týchto bodoch rokovalo na kompetentnej úrovni a keď budeme schvaľovať zmeny územného plánu, čo môže byť v rôznom čase, tak potom sa budeme môcť k týmto bodom definitívne a záväzne vyjadriť. Zopakujem, že dnes sme vytvorili iba priestor, aby sa o nich mohlo nanovo diskutovať,“ uviedol po schválení obstarania uvedených zmien a doplnkov primátor Michaloviec Viliam Záhorčák (Smer-SD).

Miestne referendum v Michalovciach?

Jeho zástupca Benjamín Bančej (Smer-SD) na zasadnutí MsZ navrhol, aby sa otázka budúcej výstavby na Bielej hore stala predmetom miestneho referenda, vôbec prvého v histórii Michaloviec. Poukázal na to, že nové stavebné parcely dnes mesto akútne nepotrebuje.

„Približne 1200 bytov u nás slúži v súčasnosti na prenájom. Mesto Michalovce má ďalej neukončené rozostavané bytové domy na Sídlisku SNP, takisto vo svojom územnom pláne má množstvo rezervných lokalít, ktoré sú potenciálnym priestorom na individuálnu bytovú výstavbu,“ ozrejmil Bančej. Jeho návrh na plebiscit však poslanci napokon nepodporili.

Bývalý lesopark v lokalite Biela hora je od roku 2010 hospodárskym lesom. Zaberá približne rozlohu 60 hektárov. Vlastníci lesa sa chcú s mestom dohodnúť na budúcom využívaní lokality, aby boli spokojné všetky strany. Takmer 40 hektárov lesných pozemkov sú v tejto súvislosti ochotní previesť na mesto za symbolické euro. Na zvyšných približne 20 hektároch chcú vytvoriť podmienky pre výstavbu rodinných domov.

Zachovanie lesoparku

Záujmom radnice je zachovať čo najväčšiu rozlohu lesa v spomínanej michalovskej lokalite. „Biela hora je časťou mesta produkujúcou kyslík, je dôležitá pre život v meste. Bude treba citlivo zvážiť, ako s touto témou naložíme, či pristúpime na návrh vlastníkov,“ poznamenal Záhorčák, ktorý presadzuje, aby sa z hospodárskeho lesa na okraji Michaloviec stal časom les osobitného určenia prípadne opätovne lesopark.

„Hovoríme o tom, aby sa aspoň z väčšej časti takýmto lesom stal,“ spresnil primátor. Či k tomu napokon dôjde, je nateraz otázne. Niekoľkoročné rokovania radnice s vlastníkmi lesných pozemkov doteraz dohodu nepriniesli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM