Správy Samospráva

Budaj zaručil, že lokalita Morského oka nebude slúžiť developerom

Maximálna právna záruka pre verejnosť, že lokalita Morského oka nebude slúžiť na developerské zámery a zostane prístupná turistom, je výsledkom rokovania ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) s aktivistami z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Ilustračný obrázok k článku Budaj zaručil, že lokalita Morského oka nebude slúžiť developerom
Zdroj: TASR

Rokovali o hromadnej pripomienke k návrhu vyhlásiť prírodnú rezerváciu Vihorlatský prales. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Najprísnejšia zóna v lokalite Morského oka sa podľa rezortu rozšíri o takmer 21 hektárov.

Rezervácia

Ukončenie procesu vyhlásenia tejto rezervácie si podľa Budaja vyžadovalo prehodnotiť pôvodný návrh, ktorý vyvolal protesty. „Pozreli sme sa znovu, aj s aktivistami lesoochranárskeho zoskupenia, na detaily návrhu a urobili sme kroky, ktoré zabránia riziku, že by sa v lokalite mohli zjaviť nejaké chaty alebo nevhodné komerčné zariadenia. Ďakujem verejnosti aj ochranárom za ich záujem o osud Morského oka a celej rezervácie. Nebolo to márne,“ skonštatoval.

Na základe výsledku rokovania by jedna z najväčších navrhovaných rezervácií Slovenska mala mať v najprísnejšej zóne takmer 1574 hektárov, čo je podľa MŽP rozšírenie oproti pôvodnému návrhu envirorezortu o 21 hektárov. Z toho 12,6 hektára tvorí vodná plocha. Zóna B, kde má platiť štvrtý stupeň ochrany, bude na rozlohe 587 hektárov.

UNESCO

Celková výmera navrhovanej rezervácie, ktorá zabezpečení právnu ochranu jedného z komponentov slovenskej časti lokality svetového dedičstva UNESCO, ostáva podľa rezortu nezmenená, a teda približne 2161 hektárov.

Otvorené ešte zostávajú niektoré otázky zámeny pozemkov. Šéf envirorezortu skonštatoval, že bude hľadať prienik k spokojnosti všetkých strán.

FOTOGALÉRIA: Morské oko môže aj vás potešiť svojou krásou
30
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM