Zuzana Ročeňová Iné športy

Čarovný výlet michalovských turistov: Pozrite, kam si to namierili tentokrát! FOTO

Pôvodne plánovaná zimná turistická akcia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa zmenila na čisto jarnú. Príjemne teplé počasie vylákalo našich turistov k malej dedinke, ktorá sa nachádza približne sedem kilometrov na sever od Michaloviec.

Ilustračný obrázok k článku Čarovný výlet michalovských turistov: Pozrite, kam si to namierili tentokrát! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Michalovskí turisti sa tento raz vybrali do zemplínskej dediny Trnava pri Laborci, ktorá sa nachádza v predhorí Vihorlatu v Humenských vrchoch v časti Hiriač.

Príjemné počasie ich doviedlo k Trnavskému potoku

Piaty ročník obnovenej a v klube obľúbenej túry sa začal miernym stúpaním severným smerom popri zurčiacom Trnavskom potoku k lokalite pod Čertovicou.*** „Cez spomínaný potok sa klenie kultúrna pamiatka Kamenné mostíky, aké sa inde v blízkom okolí nevyskytujú,“*** vysvetľuje predseda KST Turista Michalovce Anton Hasák.

Prešli popri pamätníku významnému tunajšiemu rodákovi Viliamovi Gaňovi postavenom na mieste jeho rodného domu a už boli na spevnenej lesnej ceste miestami, ale mierne blatistej, zrána však v tieni ešte primrznutej. „Pár sto metrov od začiatku lesa sa veľká skupina rozdelila a menšia časť pokračovala nie strmo v nezmenenom smere do lokality pod Hrbatý laz. Početnejšia a zdatnejšia partia sa vybrala strmším neoznačeným a nespevneným lesným chodníkom smerom na hrebeň Hiriaču,“ povedal Hasák.

Vydarená túra

Neďaleko od vrcholu došli k skrytému, no zachovalému cintorínu pôvodných šľachtických majiteľov obce Ehrenheimovcov. „Cintorín volaný „Grófka“ (360 m n. m.) existuje už viac ako 150 rokov a je stále funkčný, posledný pohreb tam bol prednedávnom,“ ozrejmil predseda klubu. Po zostupe do údolia sa všetci stretli pri upravenom prameni s ohniskom, kde si vychutnali pravú turistickú opekačku.

„Slniečko napoludnie rozohrialo vzduch na príjemných 11 ºC v tieni, pričom priame lúče už citeľne hriali. Keďže klesaním sa kráča ľahučko,ani sme sa nenazdali a sme boli tam, odkiaľ sme ráno túru štartovali. S výletom boli všetci spokojní,“ uzavrel Hasák.

Foto: archív Anton HasákV

Výlet michalovských turistov
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM