Rôzne

Červené maky na michalovskom cintoríne: Viete, čo znamenajú? FOTO

Možno ste si aj vy všimli na michalovskom cintoríne červené maky. Ako sa tam objavili a čo vlastne znamenajú?

Ilustračný obrázok k článku Červené maky na michalovskom cintoríne: Viete, čo znamenajú? FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na michalovskom cintoríne pribudli červené maky. Tieto kvety tam priniesli pri príležitosti výročia podpísania mieru a skončenia prvej svetovej vojny, keď sa pri pomníku na mestskom cintoríne konala spomienka na padlých v tejto vojne. Viete, čo tieto kvety na michalovskom cintoríne symbolizujú?

V Michalovciach si v Deň vojnových veteránov uctili padlých vojakov z 1. sv. vojny, ktorých je na mestskom cintoríne v dvoch spoločných hroboch pochovaných 365. Kytičkami červených makov prítomní vzdali hold obetiam tohto krvavého konfliktu.

Spomienkový pietny organizoval Zväz vojakov Slovenskej republiky – klub Michalovce v spolupráci so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, členov klubu i občanov Michaloviec. Symbolom tohto dňa sa stal kvet vlčieho maku a to ako obraz krviprelievania na bojiskách.

Zdroj: Mesto Michalovce.sk

Dnes môžeme vidieť kvet červeného maku pri spomienkových aktoch a ceremóniách pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo väčšine demokratických krajín, ktorých sa dotkli svetové vojny. V posledných rokoch si táto tradícia nachádza svoje dôstojné miesto aj na Slovensku.

Pozrite si fotogalériu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Hl. foto: ilustračné

Červené maky na michalovskom cintoríne
6
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM