Rôzne

Chodievate nakupovať na Ukrajinu? O tomto podľa ministerky Matečnej možno ani netušíte!

Zaujímavé info z východnej hranice. Konkrétne z priechodu vo Vyšnom Nemeckom. Aj tam má rezort pôdohospodárstva veterinárnych a rastlinolekárskych inšpektorov...

Ilustračný obrázok k článku Chodievate nakupovať na Ukrajinu? O tomto podľa ministerky Matečnej možno ani netušíte!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Veterinárni a rastlinolekárski inšpektori zrealizujú ročne kontroly tisícok zásielok putujúcich cez hranice s Ukrajinou na územie Slovenska a celej Európskej únie (EÚ). Pracujú 24 hodín denne, zameriavajú sa na živé zvieratá, ale aj produkty z nich, rastliny, kvety, stromčeky, ovocie a zeleninu či zemiaky a drevo.

Vedeli ste o tomto?

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má aj na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP), ktorí realizujú kontroly na vstupe i výstupe. „Tu sa naši pracovníci starajú o to, aby ľudia a zvieratá na Slovensku boli chránení a jedli bezpečné potraviny, ktoré dovážame z tretích krajín,“ uviedla pre novinárov ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas pondelkovej návštevy tunajšej hraničnej inšpekčnej stanice.

„Občania, ktorí prídu nakupovať do neďalekého Užhorodu, možno ani netušia, že na Slovensko nemôžu previezť akékoľvek živočíšne produkty, čiže ani šunku či vajcia. Cudzinci prichádzajúci k nám si zasa nepreveria, čo je možné so sebou priniesť,“ podotkla.

Čísla z vlaňajška

ŠVPS SR má na hraničnom priechode dve strediská. „Vlani sme vykonali 545 dovozných veterinárnych kontrol. Do konca mája tohto roku už 330. Čo sa týka potravinových kontrol, zhabali sme takmer 850 kilogramov mäsa a 213 kilogramov mlieka a mliečnych produktov. V tomto roku zaznamenávame nárast najmä u mäsových výrobkov a do konca mája tohto roku to už bolo 566 kilogramov mäsových výrobkov a 42 kilogramov mliečnych,“ povedal jej ústredný riaditeľ Jozef Bíreš. Medzi hlavné dovážané komodity patrí mäso, jedlé droby hydiny, med či surové kože.

„Kontrola je nesmierne dôležitá, pretože chceme mať na pulte nielen na Slovensku, ale aj v celej EÚ zdravotne bezpečné a kvalitné potraviny,“ zdôraznil Bíreš. Ukrajina je nielen dovozcom vlastných potravín, ale využíva sa aj na tranzit. „Práve tu vo Vyšnom Nemeckom prichádzajú rôzne potraviny z tretích krajín,“ spomenul s tým, že v rámci hraničného priechodu vykonávajú kontrolu mnohokrát nad rámec. Podiel dovozu potravín vo Vyšnom Nemeckom v porovnaní s Čiernou nad Tisou (vlaková doprava) a Bratislavou (letecká doprava) je na úrovni približne 80 %.

Zdroj: Dnes24.sk

Spolupráca s colníkmi

Na inšpekčnej stanici prebieha aj kontrola v súvislosti so zabránením zavlečenia vírusu ochorenia afrického moru ošípaných z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. V spolupráci s colníkmi vykonávajú veterinárni a potravinoví inšpektori aj kontroly osobných batožín cestujúcich. „Pretože ľudia vymýšľajú a mnohokrát sa snažia tieto potraviny dostávať aj nelegálnym spôsobom,“ zdôraznil.

Pracovníci ÚKSÚP-u vykonali vlani okolo 27 000 kontrol. Ich cieľom je predchádzať zavlečeniu karanténnych škodlivých organizmov rastlín. „Predstavujú vážne riziká pre slovenské poľnohospodárstvo, lesníctvo a životné prostredie,“ vysvetlil jeho generálny riaditeľ Peter Rusňák. Tejto kontrole podliehajú zásielky obchodného tovaru obsahujúce rastliny, ich produkty a iné predmety podľa zoznamu uvedeného v platnej rastlinolekárskej legislatíve, ale aj obalový materiál. Musia byť sprevádzané fytocertifikátom.

Osobnou dopravou sa z tretích krajín na Slovensko najčastejšie dovážajú zemiaky, ktorých import je zakázaný, rovnako aj stromčekov jabloní, hrušiek, dúl, sliviek, ruží, viniča, zeminy, ale aj neautorizovaných prípravkov na ochranu rastlín. Batožina cestujúcich osôb nie je predmetom rastlinolekárskej kontroly. Fytoinšpektor môže byť na ňu colníkom v prípade podozrenia vyzvaný.

V OBRAZOCH: Pozrite si prácu inšpektorov na priechode vo Vyšnom Nemeckom
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM