Samospráva

Chystá sa veľká obnova: Cena za teplo pre ľudí ide ale dole, koľko teda ušetríme za rok?

V Michalovciach od budúceho roka opäť poklesne cena tepla. Informovala o tom spoločnosť Domspráv, ktorá pre mesto vyrába a distribuuje tepelnú energiu a teplú úžitkovú vodu.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa veľká obnova: Cena za teplo pre ľudí ide ale dole, koľko teda ušetríme za rok?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: FlorbalPortal.net

„Už tretí rok po sebe Domspráv, s. r. o., od 1. januára 2016 zníži cenu tepla pre svojich odberateľov v Michalovciach. V praxi to bude znamenať zníženie nákladov na kúrenie a teplú úžitkovú vodu na jeden trojizbový byt od 30 do 50 eur ročne,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Ceny klesajú

Cena tepla v Michalovciach patrí k najnižším v regióne. V posledných rokoch jeho spotreba klesá, čo je dôsledkom komplexnej obnovy bytového fondu, ale aj objektov vo vlastníctve mesta Michalovce. Ide napríklad o základné a materské školy. Investujú tam pravidelne aj do modernizácie zdrojov a rozvodov tepla. „Výmenu teplovodov na území mesta realizujeme postupne v súlade s plánom obnovy tepelného hospodárstva. Tieto teplovody sú v prevádzke 20 až 40 rokov. Svoju životnosť naplnili a ich výmena je preto nevyhnutná,“ ozrejmila hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Kto uhradí obnovu?

Obnovu potrubí hradí samospráva. „Financuje sa to z mestského rozpočtu, ktorého súčasťou sú i príjmy, ktoré platí naša spoločnosť mestu za prenájom tepelných zariadení. Nájomné zodpovedá každoročne zhruba výške vynaloženej investície,“ uviedol konateľ Domspráv, s. r. o., Metod Marek. Do obnovy siete šlo v tomto roku asi 225 000 eur. Na ďalšie investície prispela spoločnosť sumou 70 000 eur. Financovali projektovú dokumentáciu a nákup termostatických ventilov pre michalovské materské a základné školy. Firma prispeje na tento účel aj v budúcom roku.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zmena v platbách za mestské byty: Poslanci nové termíny

Michalovský primátor prehovoril o svojom facebooku: Začiatky boli aj pre mňa veľmi ťažké

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM