Samospráva

Či už bývate v dome alebo v bytovke, toto sa vás týka: Mesto zvýšilo dane, vieme, kto môže mať úľavu

Vlastníci bytov a domov, pozor! Nezabudnite požiadať o uľavu na dani. Čas sa totiž kráti. Čítajte koho sa to týka.

Ilustračný obrázok k článku Či už bývate v dome alebo v bytovke,  toto sa vás týka: Mesto zvýšilo dane, vieme, kto môže mať úľavu
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Čas na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti na rok 2015 a uplatnenie nároku na úľavu na dani za rodinný dom a dani za byt sa kráti. Mesiac január je termín, kedy si svoju zákonnú povinnosť voči mestu plnia občania hlavne v prípade, že sa v priebehu roka 2015 stali vlastníkmi. Ide o priznanie novonadobudnutej nehnuteľnosti (bytu, domu, pozemku garáže a pod.), priznanie za psa, priznanie za hracie prístroje alebo predajné automaty. Občan podáva priznanie aj v prípade, že mu daňová povinnosť v priebehu uplynulého roka zanikla napríklad tým, že nehnuteľnosť predal, psa daroval alebo pes uhynul.

Kto má úľavu na daniach?

Pri nadobudnutí nehnuteľnosti dedením v priebehu roka daňová povinnosť dedičovi vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve.

„Úľavy v prípade týchto daní si môžu písomne uplatniť podaním priznania alebo čiastkového priznania poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ak stavba alebo byt slúži na ich trvalé bývanie, s doložením aktuálneho rozhodnutia či potvrdenia z úradu práce, a to každoročne tiež do 31.1.2016,“ informuje radnica. Starší Michalovčania môžu o úľavy písomne požiadať tiež a doložiť list vlastníctva alebo rozhodnutia správy katastra o vlastníctve.

Ak ste zníženie dane alebo oslobodenie od dane v predchádzajúcom daňovom období už mali uplatnené a vlastníctvo zostáva zachované z predchádzajúcich zdaňovacích období aj na zdaňovacie obdobie roku 2016, (nehnuteľnosť slúžiacu na bývanie nepredali alebo nedarovali a pod.), nepodávate priznanie alebo čiastkové priznanie.

Zvyšujú sa dane za byt a dom

Vlastníci domov a bytov zaplatia tohto roku o pár centov viac na m². „Výška týchto daní nebola menená od roku 2008, s výnimkou zaokrúhlenia sadzieb pri prechode na euro. Teraz dochádza k úprave jednotlivých sadzieb daní – daň z bytov sa zvyšuje z 0,20 € na 0,26 € za m² a rovnaká úprava sa týka aj daní zo stavieb určených na bývanie a pozemkov,“ uvádza mesto.

Poradie Stavba Sadzba za 1 m²
1. stavby na bývanie a drobné stavby 0,26
2. stavby na pôdohospod./vodnú produkciu, skleníky a pod. 0,26
3. stavby na rekreáciu a chaty 0,69
4. samostatne stojace garáže 0,76
5. stavby hromadných garáži 0,76
6. stavby hromadných garáži pod zemou 0,70
7. priemyselné stavby 1,26
8. stavby na podnikanie/skla­dovanie a iné 2,60
9. ostatné stavby 1,26

Podrobný prehľad všetkých daní a poplatkov nájdete TU.

Aké budú poplatky

V meste sa menia aj poplatky za odpad. „V praxi sa táto zmena uplatní tak, že ak občan bude vykonávať bežné udržiavacie práce, odpad z týchto prác odovzdá na zbernom dvore a zaplatí miestny poplatok podľa určenej sadzby iba za množstvo reálne vyprodukovaného odpadu, za drobný stavebný odpad bola schválená sadzba 0,033 za kg,“ uvádza radnica.Tento odpad je občan povinný odovzdať na zbernom dvore Technických a záhradníckych služieb mesta Michalovce na Lastomírskej ulici.

„Mesto pristúpilo k miernemu navýšeniu sadzby za komunálny odpad poplatku z 0,065 € na 0,07 € na osobu a deň, čo je v prepočte na obyvateľa a rok zvýšenie o 1,85 €. Náklady odpadového hospodárstva, ktorého správcom sú v meste Technické a záhradnícke služby, v roku 2016 vzrastú o prevádzkovanie kompostárne,“ informuje radnica.

U poplatkov za tuhý komunálny odpad aj v roku 2016 môže pred vydaním rozhodnutia o zníženie, odpustenie alebo vrátenie požiadať v zmysle § 82 ods.3 cit. zákona osoba staršia ako 70 rokov, držiteľ preukazu ŤZP, držiteľ preukazu Jánskeho plakety a občan v hmotnej núdzi. „Mesto z titulu tvrdosti zákona, iba na základe žiadosti poplatníka, môže posúdiť a pristúpiť k zníženiu poplatku.“

Viac aj TU.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Mesto vyčlenilo z rozpočtu priamo pre Michalovčanov viac ako 52 tisíc eur: Ako sa k nim dostať?

Michalovskí cestári majú na pleciach najdlhšiu cestnú sieť v kraji: Toto odkazujú tým, čo sa sťažujú!

Helena Gáborová oslavuje 100. narodeniny: Celý život pracovala od rána do večera

Zemplínske múzeum získalo unikátny exponát: Patrí dvornej dáme cisárovnej Sisi

.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM