Zuzana Ročeňová Krimi

Čierne dni na našich cestách: Mŕtvi chodci aj cyklista, policajti chystajú nekompromisné kontroly!

V ostatných dňoch sa s vážnymi dopravnými nehodami pretrhlo vrece. Policajtov to vyprovokovalo k nekompromisným kontrolám! Čo presne chystajú?

Ilustračný obrázok k článku Čierne dni na našich cestách: Mŕtvi chodci aj cyklista, policajti chystajú nekompromisné kontroly!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová v uplynulých dňoch na cestách Košického kraja zaznamenali dopravné nehody s účasťou chodcov i cyklistu, ktoré skončili tragicky.

Chodec podľahol zraneniam

V nedeľu dopoludnia došlo k dopravnej nehode na Tr. SNP v Košiciach, pri ktorej chodec (†88), po prevoze do nemocnice, zraneniam podľahol. „Vodič (40) z Košíc viedol osobné motorové vozidlo zn. Ford Focus v ľavom jazdnom pruhu v smere od Toryskej k Laboreckej ulici, pričom pri zastávke MHD na priamom úseku cesty narazil do chodca, ktorý prechádzal cez vozovku mimo priechodu pre chodcov,“ uviedla hovorkyňa. Okolnosti a miera zavinenia dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania.

V jeden deň dvaja mŕtvi

„V utorok vo večerných hodinách došlo k dvom tragickým dopravným nehodám, pri ktorých chodec aj cyklista zraneniam podľahli.“ K prvej nehode došlo na Lúčnej ulici v Košiciach Šaci za doposiaľ presne nezistených okolností medzi osobným motorovým vozidlom zn. Peugeot a chodcom (†45) zo Šace, ktorý mal v čase zrážky sedieť na ceste.

„Príčina nehody je predmetom vyšetrovania. Vodič po zrážke z miesta nehody aj s vozidlom ušiel bez toho, aby chodcovi poskytol potrebnú pomoc. Chodec zraneniam na mieste podľahol.“ Košickí dopravní policajti svojou operatívno- pátracou činnosťou podľa hovorkyne vozidlo a jeho vodiča v krátkom čase vypátrali na križovatke ulíc Jabloňová – Kaštieľna v Šaci. Podozrivého mladíka, Rastislava (23) z Košíc, policajti zadržali a umiestnili do cely policajného zaistenia. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Košiciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a neposkytnutia pomoci.

K druhej nehode došlo okolo v obci Bežovce (okres Sobrance). Cyklista (52) z uvedenej obce viedol horský bicykel po ceste v blízkosti miestneho kostola, pričom pravdepodobne nevenoval pozornosť vedeniu bicykla. „Zišiel do priekopy, tam spadol tvárou nadol s bicyklom na betónový príklop, pričom utrpel zranenia hlavy, ktorým na mieste nehody podľahol,“ uviedla Mésarová. V Košickom kraji ide o druhú nehodu cyklistu bez účasti iného účastníka cestnej premávky, ktorý prišiel o život.

V kontrolách sa nepoľaví

Polícia apeluje na nemotorových účastníkov cestnej premávky, chodcov i cyklistov, aby sa na cestách správali zodpovedne. „Pri kontrolách sa zameriame na všetky skupiny účastníkov cestnej premávky. Aj vo vzťahu k nemotorovým účastníkom budeme nekompromisní. V opatreniach nepoľavíme a naďalej budeme na cestách vykonávať kontroly,“ konštatovala Mésarová.

Polícia opätovne vyzýva všetkých účastníkov, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky. A to nielen kvôli hroziacim sankciám za porušenie predpisov, ale v záujme ochrany života a zdravia, nie len svojho, ale aj ostatných účastníkov na cestách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM