Rôzne

Ďalší prípad afrického moru ošípaných: Blízko nášho okresu

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SRĎ zaznamenala ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO) u uloveného diviaka. Neďaleko nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší prípad afrického moru ošípaných: Blízko nášho okresu
Zdroj: TASR

Diviaka so zmenami správania ulovili v katastrálnom území obce Černochov v okrese Trebišov v poľovnom revíre Slovenské Nové Mesto. Ako informuje ŠVPS na svojom webe, nový prípad potvrdili 15. októbra.

Aj v okrese Michalovce

Celkovo ide na Slovensku o 19. evidovaný prípad ochorenia u diviakov, z toho 18 bolo v okrese Trebišov a jeden v okrese Michalovce. Z domácich ošípaných je dosiaľ 11 potvrdených prípadov AMO z okresu Trebišov.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla v domácom chove v obci Strážne pri maďarských hraniciach. V rámci opatrení štátni veterinári likvidovali chovy ošípaných v obciach, v ktorých došlo k výskytu nákazy.

Prvý výskyt

Prvý výskyt AMO na Slovensku zaznamenali koncom júla v domácom chove u ošípaných, a to v okrese Trebišov v obci Strážne a následne vo Veľkom Kamenci. Výskyt nákazy neskôr potvrdili aj v obciach Somotor a Rad.

AMO je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich ošípaných a diviakov, ktorá sa nedá liečiť a neexistuje naň vakcína. Človek voči vírusu nie je vnímavý.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Keď sme už pri téme zvieratá, pozrite si vo fotogalérii aj výstavu zvierat, ktorá bola v minulosti v Michalovciach.

OBRAZOM: Zvieratká pri michalovskom námestí
17
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM