Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Dedina neďaleko Michaloviec má čím zaujať: 3 pozoruhodnosti, ktoré uvidíte v Starom

Máte chuť oprášiť svoje výletnícke topánky? Návšteva neďalekej obce Staré stojí rozhodne za to. Pozrite, aké pozoruhodnosti na vás čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Dedina neďaleko Michaloviec má čím zaujať: 3 pozoruhodnosti, ktoré uvidíte v Starom
5
Galéria
Zdroj: Archív obce Staré

Obec Staré v okrese Michalovce sa zapísala do povedomia verejnosti hlavne vďaka svojej bohatej histórii. Pozrieť si túto dedinu na vlastné oči však je skutočným zážitkom a veľmi príjemným strávením voľného času. Staré je vzdialené len približne 15 minút cesty autom od Michaloviec. Obec sa môžu pochváliť viacerými pozoruhodnosťami, ktoré stoja za videnie. Vybrali sme tri z nich.

Renesančno-barokový kaštieľ

Podľa názvu obce si odvodil svoje meno známy a významný šľachtický rod. Dnes ho v obci pripomínajú tri historické nehnuteľnosti. Jednou z nich je aj kaštieľ.

Tu sa narodil Ján Filip Sztáray, manžel Barbory Migazzi. Tradovalo sa, že na ich svadbe v Starom bola v 18. storočí aj panovníčka Mária Terézia. Úzky kontakt na cisársky dvor grófov zo Starého dokumentuje existencia hodvábneho kňazského rúcha vyšívaného pozlátenými niťami. Vyšila ho arcivojvodkyňa Alžbeta, dcéra panovníčky Márie Terézie, asi v polovici 18. storočia.

V roku 1766 ho darovala jej sestra Mária Kristína svojej obľúbenej dvornej dáme Anne Sztárayovej. V kaštieli sa narodila Irma Sztárayová. Bola to dvorná dáma Alžbety Bavorskej, manželky panovníka Františka Jozefa I, známej ako Sisi. V kaštieli prišli na svet aj Gejza Zichim, syn Márie Sztáray-Zichi. Bol to slávny jednoruký klavirista a koncertoval po celej Európe.

V roku 1896 zomrel za tragických okolností Štefan Sztáray a po jeho smrti sa šľachtici z kaštieľa a obce odsťahovali. Ešte pred niekoľkými desaťročiami v kaštieli bývali tri miestne rodiny. Obec vyplatila ich dedičov a kaštieľ sa stal v 90. rokoch 20. storočia majetkom obce.

Krásny kostol

V obci Staré sídli jedna z najstarších farností na Zemplíne. Jej história siaha až do 30. rokov 14. storočia. Patrí k nej impozantný farský Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý dala postaviť šľachtická rodina Sztárayovcov začiatkom 19. storočia. Nachádza sa pod ním rodinná krypta Sztárayovcov. Z hľadiska murovaných rímskokatolíckych kostolov je to jeden z najväčších a najhonosnejších v Michalovskom a Sobranskom regióne.

Farský kostol v Starom je jednoloďová sakrálna stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, na ktoré nadväzujú z oboch strán časti sakristia a knižnice. Jeho interiér je prekrytý pruskými klenbami s klenbovými pásmi. Stĺpy klasicistického oltára sú ukončené pozlátenými hlavicami. V jeho blízkosti je umiestnená kamenná krstiteľnica, ktorá sa kedysi nachádzala v pôvodnom starianskom chráme.

Majetkom starianskej farnosti bolo kedysi aj unikátne kňazské rúcho vyšívané zlatými niťami. Zhotovila ho arcivojvodkyňa Alžbeta, dcéra panovníčky Márie Terézie, približne v polovici 18. storočia. V roku 1766 ho darovala jej sestra Mária Kristína svojej dvornej dáme Anne Sztárayovej.

Sýpka

S kostolom v obci súvisí sýpka. Ešte pred výstavbou sakrálneho kostola v klasicistickom štýle, ktorá prebehla v rokoch 1811 až 1842, sýpka nahrádzala kostol. Na cirkevné účely sa totiž v tom období využíval práve tento objekt grófskej sýpky z roku 1804, ktorá stojí v Starom dodnes. Patrí medzi obecné pamiatky.

Nie je len tak obyčajnou sýpkou, má za sebou zaujímavú históriu. Ide o klasicistickú stavbu, ktorá slúžila ako hospodárska budova. Na jej fasáde nájdete rok 1804, ktorý hovorí o jej zrode. Sýpka slúžila aj na uskladnenie obilia. Počas výstavby nového kostola, bola táto budova využívaná aj na modlenie. V roku 1998 bola obnovená fasáda. V súčasnej dobe slúži počas rôznych podujatí, napríklad na premietanie filmov, či ako prostredie pre umelcov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Túto obec pri našom meste stojí za to preskúmať: Ukrýva interesantné lákadlá
5
Galéria
Zdroj: Archív obce Staré
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM