Rôzne

Desať rozkošných, no neobyčajných šteniatok OBRAZOM: V Michalovciach vyšľachtili nové plemeno psa!

Tatranský durič je nové plemeno psa, ktoré sa podarilo vyšľachtiť slovenským kynológom.Chovateľovi Jánovi z Michaloviec sa narodilo desať čistokrvných psov. Šteniatka sa majú výborne a spĺňajú všetky očakávania chovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Desať rozkošných, no neobyčajných šteniatok OBRAZOM: V Michalovciach vyšľachtili nové plemeno psa!
Zdroj: TASR

Ako informoval chovateľ Ján Meňky z Michaloviec, nové plemeno je reakciou na súčasné trendy v oblasti poľovníctva. „Dnešné revíry už nie sú také veľké ako v minulosti. Vyšľachtili sme teda psa spôsobilého na dohľadávanie zveri na menších rozlohách. Je nenáročný na priestor, ale aj na výživu, vhodný pri individuálnom spôsobe poľovania.“

Šteniatka sa majú k svetu

Plemeno je výsledkom kríženia jazvečíka hladkosrstého, bavorského farbiara a slovenského kopova. Fenke Melise z michalovskej chovateľskej stanice sa narodilo v uplynulých dňoch desať šteniatok. „Tento čistokrvný vrh – F2, je vôbec prvý medzi dvoma tatranskými duričmi,“ podotkol Meňky.

Melisiných desať šteniatok sa má k svetu. „Spĺňajú všetky očakávania, s ktorými sme pri šľachtení rátali, a to, čo sa týka veľkosti či farby srsti a podobne. Budeme sa snažiť, aby sme požiadavku na veľkosť či pracovné schopnosti plemena úspešne dodržali aj pri ďalších vrhoch,“ zdôraznil Meňky.

Piate národné plemeno

Tatranský durič by mal byť v teréne hlasitý po jazvečíkovi, v domácom prostredí zasa spoločenský. Je možné chovať ho aj v bytoch. „Rád sa mazná, no ak je to potrebné, vie si zároveň dobre ustrážiť priestor. Je dobrý na dohľadávku po farbiarovi, a samozrejme, schopný duriť zver,“ priblížil spomínaný chovateľ zo Zemplína.

Ako ďalej uviedol, z našich chovateľských staníc už doteraz vzišlo viacero čistokrvných plemien psov. „Slovensko malo donedávna tri, respektíve štyri národné plemená – slovenský čuvač, slovenský kopov, slovenský hrubosrstý stavač a československý vlčiak. Tatranský durič je teda piatym národným plemenom,“ uzavrel Meňky.

Michalovský chovateľ vychováva nové plemeno psa
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM