Tlačové správy

Detskí hrdinovia: Zachránili život svojmu blízkemu aj učiteľovi

Detský čin roka každoročne prináša silné príbehy malých hrdinov. Hrdinami sú aj žiaci základnej školy v Strážskom a Zalužiciach.

Ilustračný obrázok k článku Detskí hrdinovia: Zachránili život svojmu blízkemu aj učiteľovi
Zdroj: Detskycin.sk

Častokrát si ani neuvedomuje, koľko odvahy a hrdinstva sa ukrýva v deťoch. Práve preto existuje projekt Detský čin roka, ktorý si všíma príbehy malých hrdinov s veľkým srdcom. Tento rok odštartoval už jeho jubilejný 20. ročník.

Počas 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Počas leta výberová komisia vybrala 40 nominovaných skutkov v ôsmych kategóriách. Medzi nominovanými sú aj príbehy detí zo Strážskeho a z obce Zalužice v okrese Michalovce.

Žiak zachránil učiteľa

Jedným z hrdinov je Michal, deviatak na ZŠ Mierová 1 v Strážskom, ktorý zachránil život riaditeľovi školy.

„Počas lyžiarskeho výcviku som zažil veľa zábavy, športových súťaží a príjemných chvíľ. Žiaľ, a asi na to nikdy nezabudnem, prežil som aj smutný deň, ale so šťastným koncom. Na lyžiarskom výcviku bol s nami aj bývalý riaditeľ našej školy. Vždy išiel dole svahom medzi poslednými a postupne nás všetkých obiehal. Počas toho, ako obiehal mňa, začal som si ho všímať, lebo to nebola jeho obvyklá jazda. Predo mnou zabočil doľava a šiel stále jedným smerom, nezatáčal, nebrzdil. Zašiel až do vlekovej stopy a vtedy som zistil, že sa niečo deje. Svoju pozornosť som upriamil na pána učiteľa a na vlastné oči som videl nepríjemný pád,“ začal svoj príbeh Michal.

Keď prišiel k učiteľovi, počul iba chrčanie a videl krvácanie z nosa. Učiteľ bol v bezvedomí. „Ďalšie sekundy boli ako z napínavého akčného filmu. Prichádzali spolužiaci, dievčatá plakali, ja som sa bál, v hlave som mal zmätok, rozhodoval som sa pre najlepšie riešenie, lebo pri nás nebol nikto dospelý, aby mi poradil. Rozhodol som sa sám,“ pokračuje príbeh. Michal okamžite z mobilu zavolal záchrannú službu.

Postupne sa pri žiakoch zastavili učitelia, poskytli prvú pomoc a čakali na záchrannú službu, ktorá učiteľa previezla do nemocnice. „Neskôr sme dostali správu, že pán učiteľ je na JIS-ke, má niečo s mozgom, ale bude v poriadku, lebo pomoc bola privolaná včas. Som rád, že svojou prítomnosťou na lyžiarskom výcviku som mohol pomôcť a možno zachrániť ľudský život,“ dodal hrdina Michal.

Hlasovať za Michala môžete TU

Marco chce byť lekárom

Odvahu a duchaprítomnosť preukázal aj Marco, žiak 8. triedy ZŠ Zalužice. Dobrý skutok, ktorým pomohol svojej babke, opísala jeho mama.

„Bol bežný deň. Môj syn je ZŤP (zdravotne ťažko postihnutý) a navštevuje klasickú triedu. Cez obedňajšiu prestávku som ho vyzdvihla zo školy a odviezla domov, keďže manžel musel súrne odísť do práce. Odprevadil ho na chvíľku k starkej. Presne pred koncom zmeny mi zazvonil telefón so slovami: „Mami, babke je zle, ale neboj, už som volal 112.“ Zbledla som a utekala domov. Keď som prišla, RZP už bola pri starkej a ja som počula, ako lekár pochválil môjho bojovníka slovami: „Dobrá práca, pán kolega.“ Krásne a bravúrne babku posadil, podal jej tekutiny, nadiktoval všetko, čo bolo potrebné, a dozeral do príchodu RZP,“ vyrozprávala odvážny čin mama malého hrdinu.

Marco chce byť od útleho detstva lekárom. Hoci sám bojuje s vážnymi diagnózami, nevzdáva sa a pomáha navôkol, ako sa dá. „Som hrdá mama a môj bojovník je mojím vzorom,“ dodala na záver príbehu.

Hlasovať za Marca môžete TU

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v nasledovných ôsmich kategóriách:

  • Záchrana ľudského života
  • Pomoc v rodine
  • Pomoc rovesníkom
  • Pomoc ľuďom
  • Pomoc prírode
  • Dobrý nápad
  • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký Čin
  • Dobrý čin na nete- Nová kategória projektu

Viac informácií o projekte nájdete na www.detskycin.sk

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM