Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Deviatim mamičkám sa v Michalovciach narodili dvojičky a toto chystá nemocnica

V michalovskej nemocnici majú novinky, potešia najmä budúce mamičky.

Ilustračný obrázok k článku Deviatim mamičkám sa v Michalovciach narodili dvojičky a toto chystá nemocnica
Zdroj: Svet zdravia

V Nemocnici Svet zdravia Michalovce sa počas minulého roka narodilo 1032 detí, pričom najviac počas mesiaca júl, a to 106. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a deviatim mamičkám sa narodili dvojičky.

Zatiaľ čo v minulých rokoch sa počty pôrodov šplhali pod tisícku, posledné dva roky už presahujú tisícovú hranicu – v roku 2018 ich bolo 1035, vlani 1028. Tisícim novorodencom sa minulý rok stal malý Silvio, ktorý prišiel na svet 21. decembra. Nemocnica potešila jeho mamičku Milenu zo Zalužíc i darčekom – profesionálnym fotením novorodenca.

Tisícka detí

V michalovskej nemocnici sa minulý rok narodilo 527 chlapcov, dievčat bolo 505. Medzi najčastejšími dievčenskými menami, aké rodičia dávali svojim novorodencom, boli Sofia, Viktória a Nina. U chlapcov zase dominovali mená Jakub, Sebastián a Lukáš.

Michalovská pôrodnica sa stala koncom roka 2017 súčasťou novopostavenej nemocnice novej generácie. Pôrodné boxy nahradili v novej pôrodnici štyri moderné pôrodné izby s vlastným sociálnym zariadením, kde prebieha celý pôrod, keďže sú vybavené ako plnohodnotné pôrodné sály.

Pôrodné izby

Rodička sa nemusí nikam presúvať a izba poskytuje mamičkám komfortné a intímne prostredie. Na pôrod sa tiež môže pripravovať za prítomnosti blízkych osôb, či už partnera, matky alebo duly.

Ak sa nevyskytnú komplikácie, mamičku prevezú po pôrode už rovno na štandardnú izbu. V prípade komplikácií je ihneď vedľa pôrodných izieb sekčná/operačná sála. Izby pre pacientky sú maximálne dvojposteľové s vlastným sociálnym zariadením, televízorom a wifi, poskytujú i možnosť ubytovania blízkej osoby. Na nadštandardných izbách majú mamičky aj mikrovlnnú rúru, chladničku či rýchlovarnú kanvicu.

Rooming-in systém,

V nemocnici môžu mamičky absolvovať aj predpôrodnú prípravu, počas ktorej sa dozvedia, ako sa dobre pripraviť na pôrod i ako sa o bábätko správne starať. Predpôrodnú prípravu minulý rok absolvovalo 100 mamičiek, o štvrtinu viac ako v predošlom roku. V spolupráci s zdravotníckym tímom majú ženy aj možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán.

Nemocnica realizuje tiež rooming-in systém, bábätko je teda počas šestonedelia na izbe s mamičkou, počas pôrodu poskytuje muzikoterapiu, hydroterapiu či aromaterapiu a rodičky môžu využiť aj fit loptu. Minulý rok nemocnica začala počas pobytu mamičky na oddelení poskytovať aj laktačné poradenstvo s certifikovanými sestrami.

Novinka

Tento rok nemocnica plánuje na mesačnej báze organizovať prehliadky pôrodnice a chystá tiež pravidelné diskusie s mamičkami za účasti lekárky a pôrodnej asistentky. Prvá diskusia by mala byť už koncom februára. Pôrodnica sa tiež snaží získať certifikát BFHI (Baby Friendly Hospital Initiative), teda titul nemocnice priateľskej k deťom.

Celkovo sa minulý rok v 12 pôrodniciach siete Svet zdravia uskutočnilo vyše 10 500 pôrodov.

Tisícim novorodencom sa minulý rok stal malý Silvio. Nemocnica potešila mamičku Milenu zo Zalužíc i darčekom – profesionálnym fotením, ktoré si pozrite nižšie.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Tisíci novorodenec michalovskej nemocnice: Toto je mamička Milena a malý Silvio
7
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Hl. foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM