Zuzana Ročeňová Rôzne

Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Michalovciach a kedy dosiahne maximum?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Michalovciach čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Michalovciach a kedy dosiahne maximum?
Zdroj: Dnes24.sk

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už tento piatok. Dochádza k nemu, keď sú Slnko, Mesiac a Zem na jednej priamke. Avšak nie z každej časti našej planéty si ho budú môcť ľudia vychutnať rovnako.

Ako informoval Zdeněk Komárek, astronóm z Hvezdárne v Michalovciach, po štyroch rokoch nastáva u nás opäť spomínané zatmenie Slnka a to ďalšie bude až o 6 rokov. „Zatmenie nastáva v dopoludňajších hodinách, dostatočne vysoko nad obzorom (35 – 41 stupňov) a preto ho budeme môcť pohodlne pozorovať.“

„Veľkosť zatmenia je v Michalovciach 0,656. To znamená, že Mesiacom bude zakrytých 65,6 % plochy kotúčika Slnka,“ uviedol Komárek. V blízkosti severného polárneho kruhu bude toto zatmenie úplné. Ideálne miesto na jeho pozorovanie bude asi 400 km východne od Islandu. Tam bude úplná fáza trvať 2 min. a 47 sek.

Priebeh zatmenia v Michalovciach Presné časy
Začiatok čiastočného zatmenia 9 hod. 45 min.
Stred zatmenia (maximálna fáza) 10 hod. 54 min.
Koniec čiastočného zatmenia 12 hod. 05 min.

Hvezdáreň v Michalovciach ponúka záujemcom pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka 20. marca 2015 na Námestí osloboditeľov (pri fontáne) presnosným ďalekohľadom, typu Celestron Nexstar 5 SE so slnečným filtrom, v čase od 9:45 do 12:00 hod. V tom istom čase bude možné pozorovať zatmenie aj ďalekohľadom v kupole na hvezdárni.

Pozorovanie sa uskutoční len za jasného počasia.

Máte v pláne aj vy si zvečniť toto neobyčajné divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka. Chystáte sa zatmenie v Michalovciach či v okolí zaznamenať? Zašlite nám vaše zábery na mailovú adresu rocenova@global24.sk a podeľte sa o ne s ostatnými.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM