Ondrej Petričko Rôzne

Víkendové čistenie brehu Laborca: Našli torzo počítača aj použité striekačky!

Členovia OZ Návraty spolu s michalovskými turistami si cez víkend vysúkali rukávy a pustili sa do čistenia pravého brehu Laborca. Vyzbierali od odpadkov nemalý úsek brehu a vyzývajú k činnosti aj iných. Niektoré kúsky, ktoré našli vyhodené, ich naozaj prekvapili.

Ilustračný obrázok k článku Víkendové čistenie brehu Laborca: Našli torzo počítača aj použité striekačky!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Do čistenia brehu Laborca sa počas víkendu pustilo deväť ľudí. Jedna skupinka začala pri kapušianskom moste, druhá pri tom stráňanskom a stretli sa na Verbovčíku. „My máme viacero aktivít, ktoré sú spojené s Laborcom. Jednou z týchto aktivít, ktorá by mala prispieť k tomu, aby to prostredie bolo krajšie, je práve zbieranie odpadu na brehu Laborca. My sme si vzali pod patronát pravý breh Laborca od stráňanského mosta po kapušiansky most,“ vysvetlil František Džuppa, podpredseda OZ Návraty, ktoré zbieranie odpadkov organizovalo. Dodal, že zvyšok nechávajú na podobné organizácie, ktoré by chceli nejakým spôsobom prispieť. Tento rok im v zbieraní odpadkov pomáhali aj členovia najstaršieho michalovského KST Turista.

Pri brehu Laborca našli aj počítač

Tento víkend to bol piaty ročník čistenia brehu Laborca. Pri tejto akcii spolupracuje OZ Návraty s Technickými službami. „Oni nám poskytujú vrecia. Plné odpadkov ich potom ukladáme na Verbovčíku a oni to odvezú. Za to by som sa im chcel poďakovať,“ povedal F. Džuppa. Akcia má byť aj určitou propagáciou separovaného zberu. A akého odpadu bolo najviac? „Najviac je suverénne plastov, potom nasledujú plechovky od nápojov. Našli sme aj nejaké torzo počítača, čo ma prekvapilo. Myslel som si, že sa toho ľudia vedia zbaviť efektívnejším spôsobom.“ Tak ako po minulé roky, aj tentoraz sa našli použité injekčné striekačky.

U druhej skupiny, ktorá išla smerom od kapušianskeho mosta, takisto prevládal plastový odpad. „Odpad tu vždy pribúda, isté množstvo tu bude vždy. Jedná vec je, keď ho prinesie voda, ale druhá vec, keď ho tu prinesú ľudia. Tento odpad tu určite nenechali rybári ani turisti, ale nechávajú ho tu ľudia, ktorí bývajú neďaleko. Najviac je plastových fliaš, plechoviek od piva, skla, našiel sa aj stavebný materiál,“ povedal predseda združenia Milan Duška.

Neporiadok na Verbovčíku je stálym problémom

Verbovčík bol cieľovým miestom oboch skupín. Toto miesto je symbolom tohto zbierania odpadkov, pretože sa oň nik nestará a pravidelne je tu najviac odpadkov. „Veľký problém bol na Verbovčíku v minulosti, keď tam boli zberné suroviny. Vtedy tam boli napríklad izolácie z chladničky, ktoré nie sú z kovu a nedajú sa speňažiť. Ale to bolo len určité percento. Veľa odpadu tam bolo od miestnych, ktorí v blízkosti bývajú. Tí si to vyhadzovali doslova pred svoj prah,“ ozrejmil F. Džuppa. Dnes je tam toho oveľa menej, ale stále by to bolo treba upratať. „Sú tam priestory, ktoré by sa dali inak využiť. Vedeli by sme si tam vytvoriť základňu pre naše aktivity na Laborci. My sme prejavili o tento pozemok záujem, ale vybavujeme to asi tri roky. Žiaľ, neúspešne,“ uzavrel.

Zbieranie odpadkov na Laborci
8
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM