Veronika Hunyadiová Správy

Do lavíc zasadlo vyše 23-tisíc stredoškolákov. Župa otvorila všetky svoje školy

Zatváraniu škôl by malo zabrániť očkovanie. V Košickom kraji je zaočkovaných 70 % učiteľov stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Do lavíc zasadlo vyše 23-tisíc stredoškolákov. Župa otvorila všetky svoje školy
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Vo štvrtok 2. septembra otvorilo svoje brány všetkých 63 stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK).

Celkovo bude na stredných školách v Košickom kraji študovať 23 529 žiakov, čo je o 167 menej oproti minulému školskému roku. Do prvých ročníkov stredných škôl nastúpilo školskom roku 2021/2022 spolu 5 401 prvákov.

Nový semafor

„Zatiaľ čo kľúčovým slovom minulého školského roka bolo dištančné vzdelávanie, tohtoročným sa stáva očkovanie. Som rád, že v tomto školskom roku sa už nebudú školy zatvárať celoplošne. To, aký bude osud tried počas tretej vlny pandémie, bude v rukách žiakov a ich rozhodnutia zaočkovať sa. Pre kraj ako zriaďovateľa stredných škôl je dobrou správou, že zaočkovaných je v súčasnosti už takmer 70 percent učiteľov, čo je viac ako priemer bežnej populácie. Verím, že aj vďaka tomu nový školský rok zvládneme,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Všetky školy vrátane stredných sa budú v novom školskom roku riadiť tzv. školským semaforom. Ak sa v triede vyskytne pozitívne testovaná osoba, nebude sa zatvárať cela škola, iba konkrétna trieda. Po očkovaní alebo prekonaní vírusu sa môžu študenti naďalej učiť v laviciach, neočkovaných bude čakať karanténa.

Ďalšie opatrenia

V župných stredných školách prebieha pravidelná dezinfekcia, v interiéri je naďalej povinné prekrytie horných dýchacích ciest. Školy budú regulovať aj počet žiakov v školských jedálňach tak, aby sa v nich nezdržiavalo v jednom čase väčšie množstvo ľudí.

Každý týždeň a pri každej zmene bude monitorovaná epidemická situácia. V prevádzke budú aj stredoškolské internáty, ktoré budú, rovnako ako školy, dodržiavať pandemické opatrenia.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM