Samospráva

Dobrá správa pre Michalovce: Mesto získalo príspevok takmer pol milión eur

Mesto Michalovce sa môže tešiť z dobrej správy. Podarilo sa mu získať nenávratný finančný príspevok v sume takmer 500 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Michalovce: Mesto získalo príspevok takmer pol milión eur
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce zverejnilo, že získalo nenávratný finančný príspevok z Európskeho sociálneho fondu na dopytovo orientovaný projekt Podpora opatrovateľskej služby v Michalovciach vo výške 496 470 eur na roky 2019 až 2021.

Veľký význam

Mesto poskytuje domácu opatrovateľskú službu od 1. januára 2003 po prechode kompetencií štátu na obce. „Z hľadiska sociálnej politiky Mesta a pre podporu komunitných vzťahov má rozvoj opatrovateľskej služby, ktorá je zameraná na konkrétne potreby klientov, veľký význam, lebo je poskytovaná v domácom prostredí,“ informovala michalovská radnica.

Každoročne odbor sociálnych vecí dostane v Michalovciach viac ako 50 nových žiadostí na posúdenie odkázanosti zo strany občanov s požiadavkou na opatrovateľskú službu, tento počet postupne narastá. „Opatrovateľská služba je poskytovaná v priemere pre 115 osôb každý mesiac. Mesto chce aj prostredníctvom tohto projektu všetkým posúdeným občanom s odkázanosťou poskytnúť túto službu čo najväčšiemu počtu žiadateľov,“ informovala michalovská samospráva.

Potreba realizácie hlavnej aktivity projektu – Poskytovanie opatrovateľskej služby – vyplýva podľa michalovského magistrátu zo zvyšujúceho sa počtu žiadostí o posúdenie odkázanosti a súčasne tzv. starnutia obyvateľstva – zvyšujúceho sa percentuálneho podielu ľudí nad 65 rokov v rámci obyvateľov nášho mesta.

Cieľ projektu

Mesto preferuje poskytovanie opatrovateľskej služby terénnou formou pred poskytovaním celoročnej pobytovej sociálnej služby. Nevytrháva občanov z ich prirodzeného prostredia a umožňuje aj väčšiu spoluprácu s rodinou a kontakt s komunitou.

„Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu života občanom mesta Michalovce odkázaným na poskytovanie opatrovateľskej služby v ich prirodzenom domácom prostredí, zabezpečiť odkázaným občanom cenovo prístupné sociálne služby,“ uviedli z michalovskej radnice a dodali, že z projektu bude hradených 25 plných a 17 polovičných pracovných úväzkov. Zvyšné náklady bude hradiť mesto zo svojho rozpočtu a časť nákladov hradia klienti.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Ako je dobre známe, treba si dať bacha na chrípku. Video vám o tejto téme prezradí viac.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM