Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Dobrovoľný hasičský zbor v Michalovciach? V meste pôsobí už 140 rokov

Vznik dobrovoľného hasičského zboru v Michalovciach prebiehal pomaly. Chýbala hasičská technika, skúseností aj záujem ľudí. V meste pôsobí už 140 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľný hasičský zbor v Michalovciach? V meste pôsobí už 140 rokov
Zdroj: Dobrovoľnícky hasičský zbor Mi

Už koncom 16. storočia bola v Michalovciach zabezpečená pomerne dôsledná protipožiarna ochrana. Organizovala ju mestská rada podľa požiarneho poriadku, ktorý vydala Mária Terézia. Po roku 1787 ho sprísnil cisár Jozef II. V roku 1875 bol v Michalovciach ustanovený Dobrovoľný hasičský zbor. „Nezachovala sa však zápisnica z prvej schôdze, zachoval sa len údaj na pečiatke a prvé stanovy,“ prezradil Michal Polák z dobrovoľníckeho hasičského zboru v Michalovciach.

Čítajte tiež: Päť hasičov z Michaloviec s dvomi autami v akcii: Nebyť nasadenia, uviaznuté mačiatko zahynie

Hlavným veliteľom gróf Antal Sztáray

Podľa slov M. Poláka, za oficiálny začiatok činnosti dobrovoľného hasičského zboru v meste považujú 23. apríl 1876. Vtedy bolo zvolané druhé ustanovujúce zhromaždenie. Na ňom prijali stanovy zboru a zachovala sa aj zápisnica, ktorá bola uložená v archíve mesta Sátoraljaújhelyi. Hlavným veliteľom sa stal gróf Antal Sztáray a zástupcom Gyula Palányi. Ďalšími predstaviteľmi boli napríklad Májoros G., Dorazil E., Dzurovcik G., Szladek J., Janotka V. a ďalší.

Čítajte tiež: Zažil grófov Sztárayovcov, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Michalovciach

Michalovskí dobrovoľní hasiči si tento rok pripomínajú významné výročie
3
Galéria
Zdroj: Dobrovoľnícky hasičský zbor Mi

Venujú sa mládeži

Tento rok si tak pripomíname 140 rokov dobrovoľného hasičského zboru v Michalovciach „Význam 140. výročia však nie je v spomínaní na minulosť, ale v súčasných aktivitách dobrovoľného hasičského zboru, v našom prípade v práci s mládežou,“ uviedol Polák. Členovia z Dobrovoľného hasičského zboru v Michalovciach pôsobia ako inštruktori na základných školách v meste aj ako rozhodcovia na rôznych súťažiach mladých hasičov. „Tento rok sme oslavu 140. výročia vzniku dobrovoľného hasičského zboru v meste začali už Zemplínskym pohárom, súťažou dospelých,“ vraví Polák.

Čítajte tiež: V našom regióne založili zaujímavú súťaž: Vznikla Zemplínska hasičská superliga

V blízkej budúcnosti budú nasledovať akcie ako Deň mladých hasičov v októbri a halové hry mladých hasičov v decembri. „Jedným z najvýznamnejších podujatí nesúťažného charakteru bude beseda spojená s prezentáciou našej činnosti za účasti mladých hasičov a ich vedúcich z 2.,5.,6. a 8. ZŠ,“ zverejnili dobrovoľní hasiči. Medzi pozvanými sa objavia predstavitelia mesta, okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľného hasičského zboru. Akcia sa uskutoční v priestoroch Zemplínskej knižnice G. Zvonického. „Spomienkový rok ukončíme slávnostnou spomienkovou a výročnou členskou schôdzou Dobrovoľného hasičského zboru v Michalovciach koncom roka 2016,“ dodal na záver Michal Polák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: archív Dobrovoľného hasičského zboru v Michalovciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM