Rôzne

Dominanta Vihorlatu láka množstvo turistov: Zostávajú po nich aj odpadky

Chystá sa veľká brigáda, do ktorej sa môžete zapojiť. Spoločné jesenné čistenie sa bude týkať jednej z dominánt Vihorlatu, ktorú navštevujú turisti.

Ilustračný obrázok k článku Dominanta Vihorlatu láka množstvo turistov: Zostávajú po nich aj odpadky
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Zemplínske Hámre organizuje na deň 26. októbra spoločné jesenné čistenie prírody v okolí Sninského kameňa, na ktoré pozýva aj širokú verejnosť. Zraz bude v turistickom centre v tejto obci.

Odpadky

„Po trase pôjdeme pohodovým tempom a vyzbierame odpadky po ľuďoch, ktorí sa v lese nevedia správať, rukavice aj vrecia na odpad zabezpečíme my. Po akcii všetkých dobrovoľníkov bude čakať chutná odmena,“ uvádzajú organizátori.

Sninský kameň je prírodná pamiatka, ktorá predstavuje dva skalné útvary vo forme plošinového lávového vrcholu. Kým Veľký Sninský kameň sa nachádza vo výške 998 m n. m. a je nižší no plošne rozsiahlejší, Malý Sninský kameň sa vypína vo výške 1005 m n. m.

Zaujímavosti

Vedeli ste, že Sninský kameň je súčasťou hneď dvoch náučných chodníkov a to Remetské Hámre – Morské oko a Morské oko – Sninský kameň – Sninské rybníky?

V prípade priaznivého počasia je zo Sninského kameňa pekne vidieť dokonca aj Vysoké Tatry. Dôkaz si môžete pozrieť tu.

Zaujímavé sú aj legendy o jeho vzniku. Podľa jednej z nich sa v dávnych vekoch pohneval čert na ľudí v danej oblasti, že budujú cerkvi, a tak vzal z mora obrovský kameň a chcel ním celú túto zem zadusiť. V tom však zakikiríkal kohút, čert sa zľakol a pustil kameň na zem, ktorý sa zapichol do zeme a takto je tam dodnes. Aj preto ho niektorí nazývajú diablov symbol. (zemplinskeham­re.sk)

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

A teraz z iného súdka. Pozrite si vo videu, ako v Rajeckej doline vyviera mnoho prameňov pitnej vody.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM