Samospráva

Dostalo sa im veľkej pocty: 12 michalovských študentov, ktorých ocenil náš kraj

Dvanástim študentom z michalovských škôl sa dostalo pocty. Ocenil ich košický župan Zdenko Trebuľa a podpredseda KSK Emil Ďurovčík. Zoznámte sa s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Dostalo sa im veľkej pocty: 12 michalovských študentov, ktorých ocenil náš kraj
4
Galéria
Zdroj: KSK

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa v stredu 16. novembra stretli predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a podpredseda KSK Emil Ďurovčík so študentmi zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy. Symbolické ocenenie prevzalo spolu 26 jednotlivcov a dva kolektívy. Najviac ocenených bolo zo škôl, ktoré sídlia v krajskom meste.

Oceňujú aj nadprácu

Ocenenia získali študenti za výsledky v oblasti vedomostí a odborných zručností, za úspechy v medzinárodných predmetových olympiádach, za športové a telovýchovné, spoločenské a kultúrne aktivity, charitatívnu a dobročinnú iniciatívu. „Snažíme sa každý rok, aby riaditelia škôl vybrali študentov, ktorí dosahujú vynikajúce výsledky vo vedomostných súťažiach, olympiádach, vo všetkom tom, čo je vlastne základom ich štúdia. Popritom oceňujeme aj nadprácu, ktorá tam je a to, že žiaci majú snahu a robia niečo navyše aj oproti priemeru. Myslíme si, že tak môžu byť veľmi dobrou inšpiráciou pre svojich spolužiakov,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

Ocenení michalovskí študenti

Naše mesto môže tešiť, že hneď niekoľko ocenení sa podarilo získať aj žiakom michalovských škôl:

Pavol Kačmar a Kristína Barnová zo Strednej zdravotníckej školy Michalovce sú úspešnými riešiteľmi Stredoškolskej odbornej činnosti v odbore zdravotníctvo a farmakológia. V celoštátnom kole SOČ sa umiestnili na 3. priečke. Spracovaním témy Minerálne vody – ako si vybrať tú pravú? pomohli zlepšiť povedomie o využití prírodných liečivých zdrojov z okolia Sobraniec, upozornili na význam a spôsob používania minerálnych vôd pri doplnkovej liečbe a prevencii ochorení. Na téme SOČ pracovali dva školské roky. Výstupmi ich práce boli aktivity zamerané na propagáciu prírodných liečivých prameňov, informačný leták, propagačný panel a prezentácie o minerálnych vodách, obrazový materiál o zaniknutých Sobraneckých kúpeľoch.

Simona Židzikova z Obchodnej akadémie Michalovce počas celého štúdia dosahuje veľmi dobré výsledky – má prospech 1,0. Aktívne sa zapája do súťaží, postúpila do krajského kola olympiády z ruského jazyka a krajského kola SOČ. V minulom školskom roku sa zúčastnila na 10. ročníku medzinárodnej slovensko-českej súťaže Bosáková cena, kde predstavila svoj podnikateľský plán a prezentovala ručne vyrobené produkty, obsadila 2. miesto. Okrem toho hrá stolný tenis.

Ivana Šaffová z SOŠ obchodu a služieb, Michalovce reprezentovala školu v súťaži Európa v škole, v krajskej súťaži moderátorov Sárova Bystrica, so školským časopisom na Štúrovom pere, v celoslovenskom finále Môj nápad pre región, Stredoškolskej odbornej činnosti, v krajskom kole olympiády z dejepisu. Získala ocenenie aj v regionálnej literárnej súťaži Ruže mojej duše, v celoslovenskej literárnej súťaži Cena Andreja Chudobu, v literárnej súťaži Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko a v celoslovenskom finále súťaže Jazykový kvet. V celoslovenskej súťaži Top turistická destinácia regiónu 2016 dostala ako členka kolektívu mimoriadnu cenu generálnej riaditeľky sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy.

Martina Podžubanová z Gymnázia P. Horova, Michalovce reprezentovala Slovensko na otvorenom turnaji mladých fyzikov v rakúskom Leobene, so slovenským reprezentačným družstvom skončila na 3. mieste. Tento úspech podporilo aj 2. miesto na celoštátnom kole Turnaja mladých fyzikov v Bratislave a účasť na ďalších fyzikálnych súťažiach: Náboj FKS, Fyzikálni online, Fyzikálna olympiáda na regionálnej a krajskej úrovni. Je úspešnou riešiteľkou chemickej a biologickej olympiády v krajských i celoštátnych kolách. Popri tom je šéfredaktorkou školského časopisu „KOCKY”, ktorý získal opakovane cenu TV Markíza 1. stupňa.

Ocenený kolektív

Ocenenie získal i kolektív žiakov Gymnázia na Ulici Ľudovíta Štúra v Michalovciach, ktorý tvoria Adam Cicák, Miroslav Bodnár, Daniela Janošová, Zuzana Mihaľovová, Michaela Peťová, Karin Trusová a Michaela Trembuľaková. Tento kolektív študentov sa venuje charitatívnej činnosti. „Mladí ľudia chodia do domova sociálnych služieb a sprostredkúvajú bežný život klientom, ktorí tam sú. Berú ich k sebe do školy a pripravujú spoločné programy. Aj takto spoznávajú svet, že to nie je len o dokonalých mladých ľuďoch, ale občas aj o hendikepovaných, starších a bezmocných,“ priblížila Bobriková. Kolektív žiakov pracuje pod vedením Ľudmily Bertičovej.

Od roku 2012 žiaci školy spolupracujú s Domovom sociálnych služieb ANIMA v Michalovciach. Chcú tak prispieť k integrácii a zapojeniu klientov domova do bežného života, priblížiť im tie jeho stránky, ku ktorým majú sťažený prístup. Klienti DSS sa zúčastňujú na akciách školy, ako sú športový deň, deň vedy, ale navštevujú aj bežné hodiny chémie, biológie či fyziky a môžu si vyskúšať jednoduché pokusy. Pri návštevách domova sa zasa žiaci venujú aj klientom s ťažším postihnutím, hrajú rôzne animátorské hry, či stolný tenis. Kultúrnym programom im spríjemňujú vianočný čas, na Deň matiek s klientmi pripravili spoločný tanec. Predstavili sa ním aj na podujatí Mosty bez bariér v Pribeníku. Ambíciou školy je, aby ju opúšťali mladí ľudia naplnení nielen vedomosťami, ale aj pripravení citlivo vnímať potreby hendikepovaných.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

FOTOGALÉRIA: Kraj oceňoval študentov
4
Galéria
Zdroj: KSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM