Ondrej Petričko Samospráva

Dostavba monobloku v nedohľadne: Svet zdravia navrhuje postaviť v nemocnici nový pavilón

Memorandum o vzájomnej spolupráci medzi spoločnosťou Svet zdravia a Košickým samosprávnym krajom, navrhujúce ďalší postup pri celkovej modernizácii michalovskej nemocnice, je v týchto dňoch predmetom živej diskusie medzi jeho zástancami a odporcami. Debata sa preniesla aj priamo do Michaloviec.

Ilustračný obrázok k článku Dostavba monobloku v nedohľadne: Svet zdravia navrhuje postaviť v nemocnici nový pavilón
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Spomínaný dokument schválili na svojom ostatnom zasadnutí poslanci KSK. Spoločnosť Svet zdravia, ktorá má v portfóliu michalovskú nemocnicu, má do štyroch mesiacov od podpisu memoranda s KSK predložiť na pripomienkovanie celkovú koncepciu modernizácie michalovskej nemocnice, ktorá bude obsahovať aj výstavbu nemocničného pavilónu.

„Memorandum ďalej predpokladá, že v prípade, ak štúdia naplní ciele stanovené v memorande, tak Svet zdravia zabezpečí finančné prostriedky, pričom KSK na modernizáciu prispeje nepeňažným plnením a to poskytnutím nehnuteľností vo svojom vlastníctve, ktoré sú už v súčasnosti väčšinou využívané pre potreby michalovskej nemocnice," informovala PR zástupkyňa spomínanej spoločnosti Zuzana Gajdošíková.

Opozičný poslanec hovorí o privatizácii

„Memorandum v podstate spúšťa skrytú privatizáciu michalovskej nemocnice. KSK chce vložiť nehnuteľný majetok vo výške 5 miliónov eur a za to získa 19 percent v akciovej spoločnosti Nová nemocnica. Keďže do toho vloží nehnuteľný majetok, ktorý je dnes predmetom nájmu v tejto nemocnici, tak sa v podstate sprivatizuje," povedal poslanec zastupiteľstva KSK Viliam Novotný.

Prijaté uznesenie je podľa jeho slov pre kraj nevýhodné. V tejto súvislosti adresoval predsedovi KSK Zdenkovi Trebuľovi list, aby uznesenie nepodpísal. Ten na výzvu reagoval, že ide o ničím nepodložené tvrdenia a že uznesenie zastupiteľstva už podpísal.

Svet zdravia navrhuje postaviť nový monoblok

Ďalšou diskutovanou témou súvisiacou s budúcou modernizáciou michalovského zdravotníckeho zariadenia je aj nedokončený pavilón v jeho areáli. Po rokoch konzervácie sa očakávala jeho dostavba. Možnosťou jeho dobudovania sa v uplynulom období Svet zdravia zaoberal.

Na základe odborných stanovísk od nezávislých expertov, ktorí skúmali napríklad statiku, konštrukčné a stavebné prvky objektu či prepočítavali efektívnosť jeho budúcej prevádzky, napokon Svet zdravia navrhla postaviť v areáli nemocnice nový pavilón. „Kategoricky sa staviam proti tomu, že stavba nevyhovuje staticky a z hygienických dôvodov či predpisov, ktoré sa roky nemenili,„ povedal Juraj Brecko zo spoločnosti Zinpro Michalovce. Podľa projektu tejto firmy sa začal pavilón budovať ešte v 90-tych rokoch minulého storočia. „Statika bude v poriadku, veď logicky, objekt bol projektovaný pôvodne na 11 poschodí, nakoniec sa postavilo päť,“ dodal Brecko.

Pôvodný projekt nespochybňujú

„Svet zdravia nespochybňuje pôvodný projekt pavilónu, ktorý v čase prípravy odzrkadľoval vtedajšie potreby slovenského zdravotníctva, ale poukazuje na zmenu technických noriem, ktoré výrazne nepriaznivo vplývajú na investičné náklady dostavby a využiteľnosť budovy pre účely modernej nemocnice," uzavrela Gajdošiková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM