Zuzana Ročeňová Správy

Epidémia mumpsu naďalej trvá: Najviac nakazených je v Michalovciach!

V okrese Michalovce je naďalej vo vzduchu nebezpečný infekčný vírus. Drvivá väčšina populácie je síce proti mumpsu očkovaná, no aj napriek tomu je nakazených toľko ľudí, že ide stále o epidémiu.

Ilustračný obrázok k článku Epidémia mumpsu naďalej trvá: Najviac nakazených je v Michalovciach!
Zdroj: TASR

Mumps je akútne infekčné vírusové ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Inkubačný čas je 18–21 dní. Pôvodcom nákazy je vírus.

Nakazených je viac

Prameňom nákazy je chorý človek a to asi 7 dní pred vznikom príznakov ochorenia až do 9. dňa po ich vzniku, teda celkom asi 16 dní. Prenos nákazy sa uskutočňuje kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo kontaminovanými predmetmi.

Zatiaľ čo v polovici decembra 2013 sa objavilo 163 prípadov mumpsu, po Novom roku sú celkové počty nakazených ešte vyššie. ,,Celkovo je v epidémii v r. 2013 a v r. 2014 v okrese Michalovce zaznamenaných 184 ochorení na mumps,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

,,Ochorenie začína horúčkou, katarom horných dýchacích ciest a zdurením najčastejšie jednej príušnej žľazy s miernou bolestivosťou. Opuch je na pohmat mäkký a deformuje tvár,“ uviedla Skalická.

Situácia v Michalovciach

Najhoršia situácia, čo sa týka počtu nakazených, je priamo v Michalovciach. K dnešnému dňu tu evidujú až 103 prípadov.

Ochorenie mumps sa vyskytuje aj v ďalších 17 obciach okresu Michalovce. Vysoké čísla nakazených sú v obciach Drahňov (40), Čečehov (10), Iňačovce (7), Budkovce (5), Čičárovce(3). Zatiaľ po jednom ochorení sa mumps vyskytuje v obciach ako Dúbravka , Jastrabie pri Michalovciach, Klokočov, Lesné, Palín, Pavlovce, Slavkovce, Strážske, Trnava pri Laborci, Zemplínske Kopčany a Bajany.

Nebezpečný vírus dorazil už aj do miest ako Veľké Kapušany (5) a Humenné (29).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM