Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Folklórny súbor Zemplínik má 45. výročie: Takto ho oslávi s Michalovčanmi

Folklórny súbor Zemlínik je na scéne už 45 rokov. Poznajú ho doma i v zahraničí. Svoje krásne výročie oslávi na domácej pôde v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Zemplínik má 45. výročie: Takto ho oslávi s Michalovčanmi
Zdroj: FS Zemplín

Folklórny súbor Zemplínik, pôsobiaci pri súbore Zemplín, oslavuje 45. výročie založenia. Svoje výročie oslávi slávnostným programom v sobotu 27. mája o 17. hodine.

Poklady z truhlice

Galaprogram k 45. výročiu založenia detského folklórneho súboru Zemplínik sa uskutoční v Mestskej športovej hale v Michalovciach. „V programe sa predstavia členovia DFS Zemplínik a diváci sa budú mať možnosť dozvedieť, čo podnietilo v roku 1972 vedenie súboru Zemplín k založeniu detského súboru,“ zverejnilo folklórne združenie Zemplín, ktoré úzko spolupracuje s folklórnym detským súborom Zemplínik.

Priaznivci folklóru sa môžu tešiť na program pod názvom Poklady z truhlice. „Program bude určite spomienkou aj pre bývalých členov, ktorí v ňom zaspomínajú na staršie choreografie uvedené v programe a určite sa nájdu aj na fotografiách a videách použitých na projekcii,“ doplnilo folklórne združenie. Popri galaprograme sa uskutoční aj výstava fotografií z histórie DFS Zemplínik, ale aj osobností, ktoré z tohto telesa vzišli a ktoré v ňom pôsobili.

Poznajú ich aj v zahraničí

„Momentálne pracuje na rozvoji našich tradícií 220 malých folkloristov, ktorí sa stali pravidelnými účastníkmi súťažných prehliadok a rôznych detských festivalov doma aj v zahraničí,“ zverejnilo združenie Zemplín. Tanečnú zložku tvorí osem kolektívov rozdelených podľa veku. Okrem nich veľmi úspešne pracuje detská spevácka skupina (15 detí) a ľudová hudba (12 detí). Tie už majú za sebou niekoľko nahrávok v Slovenskom rozhlase a na rôznych audionosičoch.

Deti absolvovali vyše 1 000 verejných vystúpení na Slovensku a okolo 300 v zahraničí (Ukrajina, Španielsko, Francúzsko, Juhoslávia, Turecko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Fínsko, Grécko, Nemecko, Taliansko). Každoročne uskutočňuje Zemplínik výchovné koncerty po východoslovenskom regióne pre žiakov materských a základných škôl.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: archív súboru Zemplínik

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM