Rôzne

FOTKY z kulinárskej súťaže: Do Michaloviec zavítali kuchári so svojím umením

Do Michaloviec prilákala kuchárov kulinárska súťaž Kuchár Zemplína. Opäť na ňu dohliada medzinárodná odborná porota.

Ilustračný obrázok k článku FOTKY z kulinárskej súťaže: Do Michaloviec zavítali kuchári so svojím umením
Zdroj: TASR

Jej členovia pochádzajú z Rumunska, Anglicka, ale aj Talianska. Podľa slov prezidenta Aregal Slovensko – kuchári bez hraníc a odborného garanta súťaže Miloša Lachkoviča, každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba.„Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu,“ vysvetlil. Lachkovič si myslí, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť.

Čítajte tiež: Svoju budúcnosť vidí na Zemplíne: Rozhovor s Michalovčanom, ktorý si zamiloval archeológiu

Tradičné jesenné suroviny

Záujem o oblasť gastronómie podľa slov Lachkoviča je. „Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu,“ dodal. „Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku,“ uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.

Čítajte tiež: Do Michaloviec mieria siláci. Zažijeme aj exhibíciu thajského boxu

Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena – ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa. „Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla,“ vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.

Obrazom: Kulinárska súťaž Kuchár Zemplína
10
Galéria
Zdroj: TASR

Zistiť svoje schopnosti

Podľa slov Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať. „Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu,“ vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.

Čítajte tiež: Dobrovoľný hasičský zbor v Michalovciach? V meste pôsobí už 140 rokov

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje. „Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí,“ vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny. „Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie,“ do­dal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM