Zuzana Ročeňová Iné športy

FOTO: Krásna túra michalovských turistov. 18 213 krokov so slniečkom nad hlavou

Pekné sobotňajšie počasie vylákalo členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista, na ďalšiu nenáročnú prechádzku. Začiatočné kroky smerovali do dedinky Choňkovce a záver 18 213 krokovej túry ich priviedol pred Gitarové múzeum v Sobranciach.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krásna túra michalovských turistov. 18 213 krokov so slniečkom nad hlavou
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Choňkovce sa nachádza približne 6km na severovýchod od Sobraniec. Pôvodne bola osídlene už od praveku, no prvý záznam je z roku 1409 s názvom Hunkolch, kde žili prevažne valasi. Z počutia je známe, že neďaleko na severovýchod od obce na horskom chrbte Borolo (443 m. n. m.), na mieste zvanom Hradzisko, bola kedysi opevnená viacpodlažná hradná stavba.

Neobišli ani Sobranecké kúpele

Ďalšou zastávkou bola obec Baškovce a vinice zvané Bukovina. V tunajšom chráme je Bačkovský evanjeliár, ktorý patrí k najstarším bohoslužobným knihám byzantsko – slovanského obradu v Slovenskej republike. Po pár kilometroch pohodovej chôdze sa dostávajú do Sobraneckých kúpeľov.

„Tieto voľakedy svetoznáme kúpele susediace s obcou Horňa, medzi Slaným a Sobraneckým potokom, liečili svojou sírovodíkovou vodou chorých, čo je známe skoro 700 rokov. Bohužiaľ už takmer 10 rokov, okrem udržiavanej kaplnky sv. Františka a Várádyho vily, čím ďalej tým viac chátrajú, “ priblížil Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce. Lesy SR vybudovali veľmi zaujímavý 1 800 metrový chodník, so 17 informačnými panelmi, ktorý sa dá zvládnuť za necelú hodinku.

Šľapanie so slnkom nad hlavou

Posledné kroky popri starobylom cintoríne a záver túry ich priviedol do Gitarového múzea. „Výlet sa vydaril, babie leto asi prišlo, veď okrem vyjasnenej oblohy a bezvetria bolo popoludní aj neurekom horúco (25 ºC),“ zhodnotil Anton Hasák.

Foto : KST Turista Michalovce

Túra michalovských turistov, 18 213 krokov so slniečkom nad hlavou
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM