Veronika Ondo-Cholewová Správy

FOTO: Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké vytvorili dočasnú kaplnku

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké otvorili dočasnú kaplnku pre utečencov z Ukrajiny, ako aj pre dobrovoľníkov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké vytvorili dočasnú kaplnku
7
Galéria

V druhú nedeľu veľkopôstného obdobia bola na hraničnom priechode Vyšné Nemecké otvorená dočasná kaplnka. Kaplnka vznikla vďaka spolupráci a iniciatíve zástupcov Maltézkeho rádu, Gréckokatolíckej eparchie Košice a Ordinariátu OS a OZ SR. Súčasťou humanitárnej pomoci a prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny prichádzajúcich na Slovensko ako aj vytvorenia duchovného zázemia pre dobrovoľníkov sa tak stala aj duchovná služba a priestor pre zastavenie sa a stíšenie. Na svojej webovej stránke o tom informuje Gréckokatolícka eparchia Košice.

Aj pre dobrovoľníkov

„Zároveň toto miesto bude aj duchovným zázemím pre dobrovoľníkov, kde môžu načerpať posilu na svoju službu,“ uvádza s tým, že súčasťou humanitárnej pomoci sa tak stala i duchovná služba a priestor na zastavenie sa a stíšenie.

Stan pre centrum duchovnej pomoci postavili v predchádzajúcich dňoch. V nedeľu (13. 3.) ho pre verejné bohoslužby požehnal arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, ktorý vyzdvihol význam takéhoto miesta na hranici.

Ocenil to aj Heger

Vytvorenie takéhoto priestoru ocenil v sobotu večer aj Eduard Heger, predseda vlády Slovenskej republiky, ktorý Vyšné Nemecké a práve dokončenú kaplnku navštívil v sobotu večer.

Hneď v prvý večer využilo vyhrievané priestory kaplnky niekoľko ukrajinských matiek s deťmi, ktoré tu našli zázemie počas chladnej noci.

Prečítajte si aj:

Aj pravidelné bohoslužby

Priestor dočasnej kaplnky bude slúžiť utečencom z Ukrajiny na krátky oddych, modlitbu a prípadný duchovný rozhovor s kňazmi a zasvätenými osobami, ktoré sa budú v stane pravidelne striedať.

Zároveň toto miesto bude aj duchovným zázemím pre dobrovoľníkov, kde môžu načerpať posilu pre svoju službu. V kaplnke sa budú slúžiť aj pravidelné bohoslužby.

OBRAZOM: Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké otvorili dočasnú kaplnku
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM