Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

FOTO: Práce sú už vo finále, na Šírave sa budete môcť slniť na novej pieskovej pláži!

Novinka, ktorá zatraktívni lokalitu Zemplínskej šíravy. Vzniká tam nová piesková pláž, ktoré je tesne pred uvedením do plnej prevádzky!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Práce sú už vo finále, na Šírave sa budete môcť slniť na novej pieskovej pláži!
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Nová piesková pláž na Šírave vzniká v obci Kaluža na brehu druhej najväčšej vodnej plochy na Slovensku – Zemplínskej šíravy (konkrétne pri hoteli Glamour). Je ohraničená kamenným múrom a jej návštevníci budú mať k dispozícii ihrisko na plážový volejbal, detské ihrisko, pieskovisko, ležadlá či slnečníky.

Zaujímavé plány

Pieskovou plážou nadväzuje Košický samosprávny kraj (KSK) na existenciu nového móla – zastávky vyhliadkovej plavby po Šírave, ktoré bolo podporené z výzvy grantového programu Košice Región Turizmus v roku 2016. Zrealizovaním spomínanej pláže je v pláne vytvoriť minimálne jedno nové pracovné miesto počas letnej turistickej sezóny pri vodnej nádrži.

„V krátkodobom i dlhodobom rozvojom pláne plánujeme každý rok rozširovať pieskovú pláž smerom k Thermalparku Šírava, aby sa raz dosiahol peší presun medzi obomi lokalitami suchou nohou a vzájomnú výmenu návštevníkov medzi dvomi atraktivitami,“ informoval Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý má v pláne aj ďalšie ciele, ako dobudovať plážový bar, predajňu plážových potrieb, prezliekárne, hygienické zariadenia, toalety, sprchy a využiť služby animátorov počas celej letnej turistickej sezóny, prípadne i ďalšie športoviská (basketbal, tenis, minifutbal, nohejbal, minigolf). „Cieľom je tiež revitalizovať močaristý terén v blízkosti hotela a pretvoriť ho na príjemnú odpočinkovú zónu,“ uviedla župa.

Finálne úpravy

Vytvorením peknej pláže sa predpokladá aj zvýšenie počtu návštevníkov a prenocovaní na Šírave. Podľa Košického samosprávneho kraja sa spotrebou doplnkových služieb môže zvýšiť priemerný výdavok návštevníka, čo sa môže prejaviť v raste tržieb za služby. „Veríme, že realizáciou projektu sa nám podarí zatraktívniť lokalitu Zemplínskej šíravy a zmeniť ju na vyhľadávané cieľové miesto nielen pre domácich návštevníkov, ale pre návštevníkov z celého Slovenska i blízkeho zahraničia,“ vyjadrila sa župa.

Piesková pláž na Šírave je momentálne v štádiu finálnych úprav. „Kamenný múr je už postavený, v súčasnosti prebieha vyrovnávanie terénu a navážanie piesku. Predpokladáme, že pláž bude spustená v plnej prevádzke od 1. júla 2017,“ upresnil projektový manažér programu Terra Incognita Adam Vanečko.

PRVÉ FOTKY: Na brehu Šíravy vzniká nová piesková pláž!
3
Galéria
Zdroj: Terra Incognita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM