Rôzne

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 6 najkrajších svadobných miest v Michalovciach

Deň nazývaný aj ako Deň D. Moment, keď dvojica zaľúbencov robí vo svojom vzťahu zásadný krok a ktorý si zaslúži krásne prostredie. Okres Michalovce disponuje viacerými zaujímavými svadobnými miestami. Zaostrili sme na tie podľa nás najkrajšie. Toto je náš výber...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 6 najkrajších svadobných miest v Michalovciach
Zdroj: TASR

V Michalovciach a okolí sa odohrávajú sobáše na mnohých zaujímavých miestach. My sme vybrali niektoré z nich, ktoré podľa nás sú najkrajšie. Tri priamo z Michaloviec a tri z nášho krásneho okolia.

Obradná sieň mesta

Svoj veľký svadobný deň chce mať každý pár čo najkrajší. Každá nevesta túži po nezabudnuteľnej svadbe. Jej neoddeliteľnou súčasťou je aj svadobný obrad. Niektoré páry na túto príležitosť volia cirkevný obrad, iné sa rozhodnú uzavrieť civilný sobáš v obradnej sieni Michaloviec. Snúbenci si vyberú žiadosť o uzatvorenie manželstva, ktorú vypíšu strojom a osobne donesú na matriku. Žiadosť sa podáva na matričnom úrade, v obvode ktorého sa manželstvo uzatvára, pri uzavretí manželstva pred orgánom štátu vždy na príslušnom matričnom úrade podľa miesta trvalého pobytu jedného zo snúbencov. „Za obradnú sieň nie je stanovený poplatok,“ informovala nás hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková. Dodala, že od začiatku roku 2016 sa uskutočnilo 19 civilných sobášov v obradnej sieni.

V záhrade pod holým nebom

V našom meste je okrem obradnej siene možné sobášny akt uskutočniť napríklad i v záhrade hotela Mousson. Hotel Mousson ponúka možnosť konania svadobného obradu v hotelovej záhrade napríklad aj s uvítacou recepciou so šampanským, jednohubkami alebo atraktívnou ponukou fingerfood. „V uplynulom období hotel zrealizoval šesť svadieb pod holým nebom, tohto roku nás čaká osem svadieb v súkromí krásneho prostredia udržiavanej hotelovej záhrady,“ prezradila manažérka Anna Obšatníková. Prenájom záhrady Hotela Mousson za účelom sobáša majú svadobčania grátis. Hotel účtuje len za objednané služby ako je výzdoba alebo občerstvenie.

„V prípade požiadavky snúbencov na iné miesto, je možné sobáš uskutočniť na mieste, ktoré si klienti vyžiadajú, avšak toto miesto musí spĺňať isté kritériá – dôstojnosť, vážnosť, dekórum,“ uviedla Iveta Palečková z radnice. Pre priestory mimo sobášnej siene je správny poplatok stanovený vo výške 66 eur.

V kaštieli Sztárayovcov

Múzeum prenajíma priestor na usporadúvanie svadobných obradov priamo v hlavnej budove barokovo – klasicistického kaštieľa. Pre tieto účely je k dispozícii tzv. portrétna sála na poschodí, ktorú pracovníci múzea vyzdobia a pripravia na slávnostný obrad. Miestnosť s rozlohou 130 m2 je určená pre 80 svadobných hostí a pozvaných (z toho je 50 miest na sedenie). Novomanželom sa zároveň ponúka možnosť vyhotovenia umeleckých svadobných fotografií v interiéroch i exteriéri kaštieľa. V prípade záujmu o uskutočnenie obradu v historických priestoroch kaštieľa sa musia záujemcovia vopred informovať a dostať povolenie z Mestského úradu v Michalovciach.

Poskytnutie priestorov portrétnej sály na sobášny obrad, fotografovanie samotného obradu je zahrnuté v stanovenej cene 40 €. Ako nás informovala hovorkyňa Michaloviec, sobášny akt je možné v múzeu vykonať, avšak momentálne tam prebieha rekonštrukcia. „Portrétna sála bude k dispozícii pravdepodobne až v roku 2017,“ upresnil Maroš Demko, riaditeľ múzea.

Pri zemplínskom mori

Svadba je pre každého jednou z najdôležitejších životných križovatiek, preto každý sníva o svadobnom dni ako romantickom, originálnom a nezabudnuteľnom zážitku. Aj keď u nás nie je až takým zvykom uzavrieť manželstvo vo vzduchu, pod vodou či pri mesačnom svite, za to sa u nás zvyknú ľudia sobášiť pri Šírave. Ak vám nevyhovuje sobota, nie je to problém. Podľa starostu Vinného robia ročne pri slovenskom mori asi 30 sobášov. Svadba je výnimočný deň, na ktorý chce mať každý pár krásne spomienky. A ako vidno, nie vždy musí na sobáš poslúžiť kostol, alebo obradná sieň.

Svadba na stredovekom hrade

Na Vinianskom hrade sa svadobná hostina už konala. Mladomanželia vymenili civilné oblečenie za kostýmy hradných pánov. Svadba Zuzany a Grzegorza sa konala v stredovekom duchu a zabávalo sa na nej 150 hostí v dobových kostýmoch. „Podľa našich záznamov sa ešte sobáš na hrade nekonal, len svadobná hostina,“, prezradili nám z vinianskeho úradu. U starostu obce Vinné sme však zistili, že vziať sa môžete aj na priamo hrade. „K sobášu je potrebná len žiadosť o uzavretie manželstva a zaplatiť poplatok,“ informoval nás Marián Makeľ, prvý muž Vinného. Sobáš je možné vykonať aj v iný deň ako v sobotu.

V odraze Vinného jazera

Snúbenci vyhľadávajú pre svoje áno aj Vinné jazero. Nádherná scenéria a jazero obklopené lesom ponúka veľa pekných miest pre spečatenie lásky. Menšie móla, breh jazera, či pri potôčika…veľká plocha okolo jazera ponúka veľa pekných zákutí na svadobný obrad. Samozrejmosťou je svadba nielen v sobotu. „Na Vinianskom jazere sobášime bežne,“ povedal Marián Makeľ, starosta Vinného. Prezradil, že ide o približne 30 svadieb ročne.

Fotogaléria: Najkrajšie sobášne miesta v Michalovciach a okolí
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM