VOCH Správy Samospráva

FOTO z najväčšieho cintorína na Slovensku: Plánujú ho vylepšiť, VIZUALIZÁCIA

Je najväčším pietnym miestom na Slovensku. Prinášame zaujímavosti a vizualizáciu, ako ho plánujú zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z najväčšieho cintorína na Slovensku: Plánujú ho vylepšiť, VIZUALIZÁCIA
10
Galéria

Vedeli ste, že metropola východu má najrozsiahlejšie pohrebisko na Slovensku? Je ním Verejný cintorín s rozlohou viac ako 32 hektárov a zhruba 32-tisícmi hrobových miest. Vybrali sme zaujímavosti, medzi ktoré patrí vojak v zákope, Šibeničný vrch, ale aj nová vizualizácia.

Šibeničný vrch

Prvé hroby boli umiestnené v južnej časti a rozširovali sa smerom na sever ku kopcu nazývanému Šibeničný vrch. Kedysi tam vraj popravovali zločincov, ktorí neboli hodní popravy v centre Košíc.

Vojak v zákope

Smrť šiestich tisícov Čechov, Slovákov, Maďarov, Nemcov, Rakúšanov, Rusov, Bulharov, Rumunov, Poliakov, Francúzov, Turkov a Talianov, ktorí umreli počas 1. svetovej vojny, pripomína pamätník znázorňujúci vojaka v zákope.

Pozostáva z dvoch mohutných kamenných blokov predstavujúcich zákop. Medzi nimi je v nadživotnej veľkosti z kameňa vytesaná postava padlého vojaka. Jeho autormi sú akademických sochár Juraj Bartusz a architekt Viktor Malinovský.

Blízko spomenutého monumentu sa týči obelisk vybudovaný na počesť talianskych vojakov padlých na Slovensku v 1. a 2. svetovej vojne a slovenských vojakov, ktorí bojovali proti nacistom v Taliansku ako partizáni.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Vojak v zákope
Vojak v zákope / Zdroj: Facebook.com/Jaro Polaček

Všimnite si aj vizualizáciu

Pozornosť návštevníkov si nepochybne zaslúži i pomník pripomínajúci obetu viac ako 3 000 sovietskych bojovníkov, ktorí padli pri oslobodzovaní Východného Slovenska. Pamätník je umiestnený v centrálnej časti cintorína a okolo neho je rozmiestnených niekoľko individuálnych, ale i spoločných hrobov dôstojníkov a vojakov Červenej armády.

,,Rozhodli sme sa uctiť si pamiatku zosnulých rozsiahlou rekonštrukciou tohto priestranstva, ktoré to potrebovalo vzhľadom na svoj zanedbaný stav, už ako soľ," zverejnil primátor Košíc Jaroslav Polaček na svojom facebooku.

Takto si už čoskoro budú Košičania môcť vo svojich spomienkach a modlitbách pripomenúť blízkych ešte dôstojnejšie. Grafická vizualizácia zrekonštruovaného Verejného cintorína je pre ukážku umiestnená pri vstupe do areálu.

Vizualizácia zrekonštruovaného Verejného cintorína je pre ukážku umiestnená na konci galérie.

Dušičky na FOTKÁCH aj vizualizácia zrekonštruovaného cintorína
10
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM