Správy

FOTOGALÉRIA: V Michalovciach otvorili zrekonštruovanú hvezdáreň

Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti. V parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.

Ilustračný obrázok k článku FOTOGALÉRIA: V Michalovciach otvorili zrekonštruovanú hvezdáreň
Zdroj: TASR

Dôvodom rekonštrukcie michalovskej hvezdárne bol zlý technický stav budovy. Tá si vyžiadala investíciu vo výške takmer 700 000 eur. Košický samosprávny kraj ako zriaďovateľ uvoľnil v tejto súvislosti zo svojho rozpočtu niečo vyše 555 000 eur, zvyšok tvoril nenávratný finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Pribudol aj bezbáriérový prístup

Rekonštrukcia zahŕňala odvlhčenie základov, zateplenie budovy, nové vonkajšie a vnútorné omietky či výmenu elektrických, vodovodných a kúrenárskych vedení. Súčasťou opráv bolo aj zaizolovanie a vydláždenie pochôdzkovej terasy, kupoly dostali nové oplechovanie, boli tiež vymenené okná, dvere i podlahy. Obnovili sa sociálne zariadenia, pribudol bezbariérový prístup, aj nový nábytok.

Priestory okolo hvezdárne upravili zámkovou dlažbou, trávnikom, ale aj novým osvetlením. „Vybudovaný bol tiež náučný planetárny chodník,“ vysvetlila riaditeľka Hvezdárne Michalovce Gabriela Kramáreková na margo vonkajších úprav, ktorých súčasťou je aj nové oplotenie a oddychová zóna.

Zdroj: TASR

Nafukovacie planétarium

V budove sa nachádza viacúčelová prednášková sála, v ktorej sa môžu realizovať pohybové hry alebo vyučovanie hrou. Po rekonštrukcii je tu priestor aj na komorné premietanie filmov či pozorovanie perzeíd pre verejnosť. „V kupole nám pribudli sedačky, aby si ľudia mohli popri pozorovaní oddýchnuť,“ uviedla riaditeľka s tým, že na terase sú pre pohodlie návštevníkov pripravené aj rozkladacie ležadlá.

.

Hvezdáreň disponuje tiež prenosným nafukovacím planetáriom, ktoré používa pri výučbe na školách. Pracovníci plánujú pripravovať pozorovania nočnej oblohy, ale aj rôzne environmentálne programy. Hvezdáreň sídli v pamätnom Moussonovom dome, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky od roku 1986.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

V OBRAZOCH: Pozrite si hvezdáreň  v Michalovciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM