Ondrej Petričko Kultúra

Fotograf Peter Hanzlík: Hovorili mu, že nemá fotiť hlúposti

Už v detstve „kradol“ foťák otcovi a snažil sa zachytiť momentky z osláv. Bol za to kritizovaný. Svojho koníčka sa napriek tomu nevzdal a dnes jeho fotografie naozaj stoja zato.

Ilustračný obrázok k článku Fotograf Peter Hanzlík: Hovorili mu, že nemá fotiť hlúposti
Zdroj: Dnes24.sk

Rodák z Vinného začínal s fotením už v detstve. Vtedy ešte nešlo o žiadne vážne umenie. Jednoducho ho to k foteniu ťahalo. „Často som „kradol“ otcovi foťák a snažil sa zachytiť rôzne momentky na narodeninových oslavách, začo som bol veľmi kritizovaný. Vraj nemám fotiť hlúposti,“ povedal s úsmevom Peter Hanzlík.

Vo fotkách nehľadá chyby krásy

Na žačiatku fotil vždy požičanými fotoaparátmi. „Brával som napríklad priateľom foťák z rúk a rád som ich fotil. Boli zato vždy vďační, lebo boli s fotkami spokojní.“ Až po dlhšej dobe si kúpil vlastný foťák. Dôvod na jeho kúpu však bol nezvyčajný. „Mojim hlavným zámerom bolo, aby som stále nesedel za počítačom. Samozrejme, rozhodla o tom aj vášeň pre fotenie,“ prezradil Peter.

Peter Hanzlík fotí najradšej krajinu. „Žiaľ, momentálne na to nemám žiaden voľný čas.“ Krajinu fotí rád v každom ročnom období. „Každé ročné obdobie je krásne, akurát v zimnom je toho svetla pomenej,“ povedal.

Ako fotograf je zvyknutý na reakcie zo strany ľudí, ktorí si jeho práce prezerajú. Ako však on sám pozerá na fotky iných? „Nehľadám v nich chyby krásy, technické chyby. Na fotku sa pozerám ako na celok. Navodí pocity, vyvolá spomienky, pohladí na duši a to sú dôvody prečo si ich prezerám,“ opísal.

Pri fotografoch sú slová zbytočné. Za nich hovoria ich práce. Výber z tých Petrových si môžete prezrieť v priloženej fotogalérií.

Foto: Peter Hanzlík

Fotografie Petra Hanzlíka
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM