Správy

FOTOREPORTÁŽ: Na Zemplíne už lovia vianočných kaprov. Tip na ešte väčšiu pochúťku!

Na Zemplíne odštartoval tradičný jesenný výlov rýb, ktoré sú určené na vianočný trh. Takmer 30 Iňačovských rybníkov predstavuje najväčšie chovné stredisko kapra a šťuky na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Na Zemplíne už lovia vianočných kaprov. Tip na ešte väčšiu pochúťku!
Zdroj: TASR

Rybníky pri obci Iňačovce v Michalovskom okrese sa rozprestierajú na ploche 450 hektárov. Okrem kaprov a šťúk prinášajú na domáci a zahraničný trh aj tolstolobikov, sumcov, amurov, zubáčov či lieňov.

Chutnejší amur?

Medzi Slovákmi je vianočnou rybou číslo jeden stále kapor. „Z našich rybníkov momentálne lovíme trojročného kapra, ktorý váži tri až štyri kilogramy (kg). Po výlove sa ryba triedi podľa veľkosti a následne putuje do sádok, kde sa v čistej vode zbaví pachu a bahna,“ informuje vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach, Peter Alexovič.

Dodáva, že ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je 2,5 až 3 kg, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku. Alexovičovým favoritom je však iná ryba. „Myslím si, že amur je chutnejší.“

Chovateľom spôsobujú vrásky inteligentné kormorány

Iňačovské rybníky vyprodukujú ročne 100 až 120 ton rýb. Na slovenský trh smeruje zhruba 80 percent a na zahraničný zvyšných 20 percent produkcie. Tá je závislá od viacerých faktorov. Na „dozrievanie“ ikier šťuky napríklad nepriaznivo vplýva teplá zima, s čím zápasili naposledy aj chovné rybníky pri Iňačovciach. 

Chovateľom spôsobuje vrásky na čele ale aj tamojšia populácia kormoránov. „Stretli sme sa s tým, že nám z jedného rybníka vyžrali skoro 15 ton rýb. Je to mimoriadne inteligentný vták, plašenie a strašiaky sú neúčinné,“ uzavrel Alexovič. 

FOTOREPORTÁŽ: Na Zemplíne už lovia vianočných kaprov. Tip na ešte väčšiu pochúťk
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM