Veronika Hunyadiová Správy

Hrozí, že časť akcií vodární padne do rúk súkromníka. Čerhov potrebuje peniaze na cesty

Najväčší akcionár východoslovenských vodární, mesto Košice, upozorňuje na riziká vstupu súkromníkov medzi akcionárov a hrozbu privatizácie.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí, že časť akcií vodární padne do rúk súkromníka. Čerhov potrebuje peniaze na cesty
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V pondelok (24. 8.) sa v Košiciach konalo stretnutie akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), ktorými sú mestá a obce na východnom Slovensku. Zúčastnilo sa ho vyše 100 starostov a primátorov.

Hlavnou témou bol návrh zmeny stanov VVS, ktorý predkladá mesto Košice, ktoré vlastní 20,44 percent akcií vodární.

Navrhovanou zmenou sa má zabrániť vstupu súkromného subjektu do vodárenskej spoločnosti, a teda zachovanie akcií VVS v rukách miest a obcí.

Práve to však môže onedlho nastať. Obec Čerhov (okres Trebišov) sa totiž rozhodla predať svoj 0,07-percentný podiel vo vodárňach súkromnej spoločnosti Advokát Pirč. Advokátska kancelária je ochotná zaplatiť za 5 144 akcií sumu 100-tisíc eur.

Názor nezmení

Starosta Čerhova Jaroslav Bajužik po pondelokom stretnutí uviedol, že predajom chcú získať peniaze, ktoré obci chýbajú. Podľa neho obec nemá ambíciu mať nad vodárňami kontrolu.

„Ide o predaj akcií vodárenskej spoločnosti, ktorá spravuje infraštruktúru na dodávku vody, ktorá je majetkom štátu. Nebavíme sa o predaji infraštruktúry ani vody,“ povedal Bajužik.

Ako dodal, nie je mu úplne jedno, kto ich kúpi. „Chcem ich predať tomu, kto mi dá najviac. Preto sme urobili verejnú obchodnú súťaž, aby sme zistili čo trh ponúka,“ uzavrel starosta.

Prostriedky získané predajom akcií chce obec podľa Bajužika využiť na pokrytie výpadku podielových daní, ako aj na rozvojové projekty a infraštruktúru.

Zmena legislatívy

Stretnutia akcionárov sa zúčastnili aj niektorí poslanci Národnej rady SR. Podľa poslanca Milana Potockého (OĽANO) z Michaloviec je situácia vo vodárňach vážna.

„Vnímame riziko budúcej privatizácie. Verejný záujem najlepšie ochránia len mestá a obce, ktoré sú terajšími akcionármi VVS. Z pozície poslancov NR SR teraz preto intenzívne rokujeme o možnej legislatívnej úprave,“ povedal Potocký.

Zmenou zákona chcú dosiahnuť, aby vodárenské spoločnosti, ktorých akcionármi sú mestá a obce, mohli predávať akcie len iným akcionárom, mestám, obciam, samosprávnym krajom alebo štátu.

„V súčasnosti zvažujeme, akou formou sa prijme zákon, ktorý by obmedzil predaj akcií. Buď to pôjde v skrátenom legislatívnom konaní, formou normálneho zákona alebo cez pozmeňujúci návrh,“ dodal s tým, že je otázne, či sa proces stihne uzavrieť do realizácie predaja akcií obce Čerhov do rúk súkromníka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM