Správy

Humanitárne sklady naďalej pomáhajú. Župa z nich vydala už 40 ton pomoci

Takmer 40 ton humanitárnej pomoci už vydal Košický samosprávny kraj (KSK) z dvoch skladov, ktoré v marci zradil v Košiciach a Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Humanitárne sklady naďalej pomáhajú. Župa z nich vydala už 40 ton pomoci
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Vďaka darcom sklady zásobujú krajské zariadenia núdzového bývania, humanitárne stánky na hraničnom prechode s Ukrajinou Veľké Slemence alebo veľkokapacitné registračné centrum v Michalovciach. Informoval o tom Úrad KSK.

Poskytujú zásoby

Zásoby pomoci zo skladov putujú aj cez Gréckokatolícku eparchiu Košice či Kňazský seminár sv. Karola Boromejského v Košiciach, reformovanú kresťanskú cirkev v Ďurkove, rímskokatolícku Farnosť sv. Anny v obci Trstené pri Hornáde či komunitu Koinonia Ján Krstiteľ vo Vyšnom Klátove.

„Košický kraj stojí v pomoci vojnovým utečencom v prvej línii, na východe však pomáha aj množstvo cirkevných organizácií, farností a ďalších ľudí, ktorí ponúkajú utekajúcim pred vojnou z Ukrajiny strechu nad hlavou. Aj týmto ľuďom, ktorí pomáhajú, poskytujeme zásoby z našich humanitárnych skladov. Väčšina z nich už vytvorila zázemie na ubytovanie, preto v tejto chvíli nie sú potrebné postele, matrace, obliečky či deky. Naopak, pretrváva záujem o potraviny a hygienické potreby,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Pomoc aj zo zahraničia

Okrem obyvateľov z kraja prinášajú do krajských skladov humanitárnej pomoci dary aj súkromné firmy a podpora prichádza i spoza hraníc. Napríklad vďaka iniciatíve obyvateľov a podnikateľov z nemeckých miest Ravensburg a Baienfurt do skladu dorazilo 13 veľkých dodávok a jeden plný kamión s humanitárnou pomocou, ako aj finančná pomoc.

Sklad na Ostrovského 1 v Košiciach slúži denne od 8.00 do 20.00 hod., sklad na Močarianskej 1 v Michalovciach je k dispozícii od pondelka do soboty od 10.00 do 18.00 hod. Počas Veľkej noci budú obidva sklady zatvorené od piatka (15. 4.) do pondelka (18. 4.).

O možnostiach pomoci sa môžu obyvatelia dozvedieť viac na webstránke ukrajinaksk.sk. Prepravcovia humanitárnej pomoci na Ukrajinu si tam môžu stiahnuť aj tlačivo, ktoré potrebujú na colnú deklaráciu pri prechode cez hranicu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM