Rôzne

Hvezdáreň v Michalovciach čaká poriadna obnova: Čoho všetkého sa dotkne plánovaná rekonštrukcia?

Michalovská hvezdáreň sa dočká v blízkej dobe veľkej rekonštrukcie. Obnovou a oživením prejde ako interiér tak aj samotný exteriér budovy. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Hvezdáreň v Michalovciach čaká poriadna obnova: Čoho všetkého sa dotkne plánovaná rekonštrukcia?
Zdroj: Dnes24.sk

Národná kultúrna pamiatka – Pamätný Moussonov dom, v ktorom sídli michalovská hvezdáreň, sa dočká v blízkej dobe rekonštrukcie. Zafinancuje ju Košický samosprávny kraj (KSK). Práce na projekte majú byť ukončené najneskôr v závere budúceho roka.

Hvezdáreň je v havarijnom stave

Hvezdáreň v Michalovciach je jediným špecializovaným osvetovým zariadením svojho druhu na území KSK. Jeho príspevkovou organizáciou je od 1. apríla 2002. Ročne sa v nej uskutoční v priemere 235 podujatí s účasťou približne 9500 ľudí.

„Súčasný stav objektu je havarijný – prízemné murivo je zavlhnuté, vplyvom čoho opadávajú vnútorné i vonkajšie omietky, pochôdzna strecha na viacerých miestach zateká a pre nerovnosti povrchu nie je bezpečná pre pohyb návštevníkov vo večerných hodinách,“ informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková.

Ako ďalej uviedla, dispozičné riešenie vstupnej haly neumožňuje jej efektívne využitie, nezateplené steny a nefunkčné okná i dvere spôsobujú veľké úniky tepla, budova zároveň nie je riešená bezbariérovo.

Obnoví sa interiér i exteriér

Zámerom stavebného projektu za vyše 645 000 eur je vysušenie muriva hvezdárne, jeho zabezpečenie proti ďalšiemu vlhnutiu, aplikácia nových vnútorných a vonkajších omietok so zateplením fasády, ďalej oprava strechy, výmena okien, oprava a výmena dverí, renovácia podláh a prispôsobenie areálu potrebám imobilných návštevníkov.

„Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia vnútorných rozvodov, renovácia sociálnych zariadení, rekonštrukcia interiéru aj exteriéru, kupoly, oplotenia areálu, spevnených plôch a zelene,“ doplnila Bobríková s tým, že hvezdáreň chce po obnove poskytovať nové služby pre verejnosť – výstavy, zábavno-náučné podujatia spojené s pohybovými hrami či pozorovania oblohy doplnené o voľnočasové aktivity.

Financie z regionálneho programu

Na rekonštrukciu spomínanej budovy, v ktorej žil v minulosti známy maliar Zemplína Teodor Jozef Mousson, získal KSK prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3, cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.

Kraj získal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Celkovo ide v rámci piatich projektov o sumu 8,6 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM