Rôzne Rôzne

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Michalovce

Zima je už, zdá sa, nenávratne preč a teplejšie jarné počasie láka ľudí aj viac do prírody. Michalovčania si veru majú z čoho vyberať, veď okolie nášho mesta je plné krás. Kochať sa z neďalekých kopcov môžete aj priamo naším mestom. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Michalovce
Zdroj: TASR

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, po zime vždy dobre padne, vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta, ktoré je z niektorých okolitých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Výškova budova

Ak sa vám nechce ísť mimo Michaloviec, vhodná je aj pešia zóna na Námestí slobody. Objekt má výšku asi tak na úrovni dvanásťposchodového činžiaka. Niekedy sa dalo vyjsť na najvyšší balkón. Je z neho úchvatný výhľad. Naskytá sa pohľad na Užhorod, Sobrance, Elektráreň vo Vojanoch, Vihorlatské, Slánske a Zemplínske vrchy, ale aj komíny vranovskej Bukózy. V súčasnosti si už túto scenériu príliš nevychutnáte. Balkóny výškovej sú doslova posiate anténami mobilných operátorov.

Viniansky hrad

Hrad je dominantou obce Vinné. Množstvo Michalovčanov aspoň raz vyliezlo a pozrelo si tento skvost, ktorý má svoje čaro. Vyberte sa so svojimi blízkymi na túru, užijete si jeden druhého, ale aj prírodu, okolie, výhľady na priľahlé dediny, či vodnú nádrž Šíravy. Pozrite sa aj na práce na hrade, ktoré stále pokračujú. Keď stúpate hore, tak lapete po dychu, ale potom príde zaslúžená odmena. Okolie ako na dlani, pokoj, rovnováha a určitá sloboda.

Sninský kameň

A kto má chuť šľapať viac, môže sa od Morského oka vydať po modroznačenom turistickom chodníku ku prírodnej atrakcii tejto oblasti – na povyše Morského oka sa vypínajúci Sninský kameň (1006 m.n.m.). Zdolať ho znamená takmer hodinu a pol sústavnej chôdze do kopca lesom. Odmenou nám však bude najmä veľké finále, keď sa počas záverečného výstupu pomocou sústavy kovových schodíšť dostaneme až na jeho rovnú skalnú plošinu, podobnú stolovej hore. Odtiaľ sa za dobrej viditeľnosti naskytajú prekrasné výhľady do hĺbok vihorlatských dolín, i do diaľok územia Východného Slovenska. Na juhu vidíme v prekrásnom horskom údolí učupené Morské oko, zo všetkých strán obklopené lesmi. Na severozápade zas naše oči spočinú v údolí rieky Cirochy s poľnohospodársky obrábanou krajinou, jednotlivými dedinkami a so siluetou okresného mesta Snina nakoniec. Pri pohľade na západ hľadíme zoči-voči rozľahlým vihorlatským kopcom s hlbokými lesmi a pri opačnom pohľade – na východ, môžeme dovidieť až na hrebene Zakarpatskej Ukrajiny.

Brehy Šíravy

Brehy Šíravy ponúkajú v noci čarokrásny pohľad na osvetlené Michalovce. Zájdite si napríklad do rekreačného strediska Kamenec na mólo, na Lúč k lodi alebo sa postavte len neďaleko k hrádzi. Začiatok mesta, sídliska Stráňany a svetielka Michaloviec uvidíte aj zo zalužických brehov. Zaostriť objektívom môžete skúsiť aj počas zapadajúceho slnka.

Hrádok

Viacerí si radi zájdeme aj na Hrádok, na ktorom sa nachádza Kaplnka sv. Antona Paduánskeho. Ľudia tu môžu absolvovať prechádzku so zaslúženou odmenou – krásnym výhľadom na naše mesto i okolie. Večer je fajn sa prejsť na Hrádok, naskytne sa vám pekný pohľad na Michalovce. Celé mesto je vysvietené a má to svoje romantické čaro.

Môže vás zaujímať:

Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?

Kaplnka na Hrádku na chvíľu odomkla svoje brány: O tejto malej tabuľke vie však málokto, FOTO

Kamenný strážca na východe skrýva tragickú povesť: Najvýchodnejší a najmenší hrad v našom okolí, FOTO

Záchrana hradu nad obcou Vinné pokračuje: Objavili vzácne artefakty, kastelán prezradil viac

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM