Rôzne

Idete centrom Michaloviec a možno ich ani nevnímate: Aha, aké zaujímavosti máme nad hlavami

Nad našimi hlavami máme v centre Michaloviec aj rôzne zaujímavosti. Možno ich ani nevnímate, no stačí len zdvihnúť zrak hore.

Ilustračný obrázok k článku Idete centrom Michaloviec a možno ich ani nevnímate: Aha, aké zaujímavosti máme nad hlavami
8
Galéria

Možno ste si niektoré z nich doteraz ešte ani nevšimli, ale stačí len zdvihnúť zrak smerom hore. Reč je o všakovakých zaujímavostiach, ktoré máme nad našimi hlavami v centre Michaloviec. Na niektoré z nich sme teraz v našom článku upriamili pozornosť. Bližšie sme sa tak konkrétne zamerali na býka, mozaiku či úle nachádzajúcich sa v centre nášho mesta.

Hlava býka

Stačí zodvihnúť hlavu pri budove Zlatého býka a práve tam ju zbadáte. Kedysi bola táto budova poschodovým hotelom s rovnomenným názvom a s pozlátenou hlavou býka na priečelí. V tej dobe to bolo najväčšie a zároveň najreprezenta­tívnejšie zariadenie svojho druhu v celom meste.

Kedysi sa tam nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, pekná terasa, garáže, autoopravovňa či čerpacia stanica.

Úľ

Oproti budove Zlatého býka na druhej strane námestia stojí za povšimnutie úľ. Nejde o ozajstný úľ, ale o architektonické prvky na priečelí budovy. Tento útvar naznačuje to, že pôvodne išlo o bankovú budovu. Nezvyčajný úľ sa nachádza na pamiatkovo chránenej budove, dnes známej ako Dom zdravia.

Pôvodná budova bola postavená v 19. storočí. Začiatkom 20. storočia v priestoroch na poschodí sídlila najstaršia michalovská banka. Na prízemí sa nachádzala krčma a rozličné obchodíky.

Okolo roku 1912 jeden z vtedajších najbohatších a najvplyvnejších Michalovčanov – lekárnik a bankár Bartolomej Czibur – inicioval prestavbu tohto objektu, a to v štýle uhorskej secesie. Budova tak radikálne zmenila svoj vzhľad. Po úpravách tu sídlili rozličné banky, od 50. rokov 20. storočia bola v objekte umiestnená knižnica, dnes celý komplex slúži zdravotníctvu.

Ďalší úľ

Neďaleko Domu zdravia si môžete všimnúť hore na budove aj ďalší úľ, ktorý mal znázorňovať pracovitosť i sporivosť. Na prízemí objektu v minulosti totiž takmer nepretržite sídlila banka. Dnes v budove sídli Zemplínske osvetové stredisko.

Matka s dieťaťom

Hneď oproti osvetovému stredisku sa v centre nášho mesta náchadza bytovka. A tú sme sa do článku na našom spravodajskom portáli rovnako tiež rozhodli zaradiť. Konkrétne – vyobrazenú matku s dieťaťom, ktorú si na danej spomínanej bytovke pri trochu pozornosti môžete všimnúť aj vy. Už vám padla niekedy do očí? Ak náhodou nie, tento výjav a aj ďalšie vyššie spomínané si môžete poprezerať i v našej priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Možno ste ich prehliadali: Takéto zaujímavosti sú na budovách v Michalovciach
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM