Rôzne

Jachtárska, Námornícka, Surfistická... V dedine pri Domaši pribudlo rázom 62 nových názvov ulíc!

V obci Kvakovce, pod ktorú patrí aj rekreačná oblasť Domaša Dobrá, pribudlo 62 nových názvov ulíc. A veru nie hocijaké, niektoré sú naozaj zaujímavé. Prečo zavelil starosta k tomuto kroku?

Ilustračný obrázok k článku Jachtárska, Námornícka, Surfistická... V dedine pri Domaši pribudlo rázom 62 nových názvov ulíc!
Zdroj: TASR

V obci Kvakovce pribudlo 62 nových názvov ulíc. Tabuľky sú postupne umiestňované na stĺpy pri vstupe na každú z nich. „Pod obec patrí rekreačná oblasť Domaša Dobrá, kde je približne 900 rekreačných chát. Neexistencia značenia vytvárala komplikácie chatárom napríklad pri vývoze žúmp, kedy bolo ťažké nájsť konkrétnu chatu či zariadenie,“ informoval starosta obce Radovan Kapraľ.

Aj takéto problémy vznikali

Podľa jeho ďalších slov problémom boli aj zásahy záchranných zložiek. „V chatách sme mali aj úmrtia, sanitka nevedela trafiť k pacientovi. Tiež požiar chaty, pretože majiteľ nevedel presne vysvetliť hasičom, kde sa jeho chata nachádza,“ uviedol Kapraľ.

Ďalším problémom bola duplicita súpisných čísel, čo znamená, že dve stavby mali rovnaké číslo v obci aj na Domaši. Podľa Kapraľa to spôsobovalo komplikácie. Každá ulica je dnes zameraná GPS súradnicami. „Chceme vytvoriť priestor na to, aby chatári mohli mať trvalý pobyt v mieste svojej chaty. Viacerí tam už bývajú, ale z dôvodu chaosu a duplicity to nebolo možné. Tento problém sme odstránili,“ dodal starosta obce Kvakovce.

Stálo to cca 5 000 eur

Na projekte značenia nových ulíc vrátane prečíslovania domov pracovali takmer rok. Nové všeobecne záväzné nariadenie je v platnosti od začiatku augusta minulého roka, z dôvodu zavedenia nových systémov zo strany ministerstva vnútra sa proces natiahol až doteraz.

Celkové náklady na projekt predstavovali približne 5 000 eur. „Peniaze sme vyčlenili v rámci rozpočtu obce, pretože systém ulíc je životne nevyhnutný,“ povedal starosta.

Pani Kveta na Kvetnej

Návrh názvov jednotlivých ulíc pripravila obec, občania a chatári ich mali možnosť pripomienkovať a meniť. „Pani Kveta chcela bývať na Kvetnej, tak má ulicu Kvetnú. Niektoré názvy sú celkom zaujímavé. Ide o ulice ako Surfistická, Námornícka, Ku prístavu, Jachtárska a podobne,“ dodal Kapraľ.

Rekreačná oblasť Domaša Dobrá je atraktívnym letným rekreačným strediskom pre návštevníkov z celého Slovenska i susediacich krajín. V miestnom hotelovom zariadení sa nachádza plavecký bazén, preto možno oblasť využívať celoročne. V jarnom a jesennom období vyhľadávajú stredisko milovníci turistiky a cykloturistiky.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM