Zuzana Ročeňová Kultúra

Jánske ohne nad Šíravou: Tešiť sa môžeme na tradície, zvyky i čary svätojánskej noci, celý PROGRAM vnútri!

Na Vinianskom jazere sa už tento víkend rozhoria Jánske ohne. Obľúbený jednodňový festival prinesie pre návštevníkov kultúrny i hudobný program, nebudú chýbať ani tradície, zvyky a samozrejme čary svätojánskej noci.

Ilustračný obrázok k článku Jánske ohne nad Šíravou: Tešiť sa môžeme na tradície, zvyky i čary svätojánskej noci, celý PROGRAM vnútri!
Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci budú môcť už 20. júna na Vinianskom jazere vidieť šermiarov putujúcich z jazera na Viniansky hrad, kde ich privíta kastelán a ten ich povodí po svojom panstve. Na svoje si prídu aj detskí návštevníci, ktorí budú hľadať poklad a pomáhať im budú im budú bosorky zo všetkých kútov Zemplína.

„Pri brehu Vinianskeho jazera budú môcť návštevníci v uličke remesiel obdivovať zručnosti našich predkov. Pre deti bude pripravený nielen kútik s aktivitami, ale aj jazda na koni, nafukovací hrad, či kolotoč, predstaví sa Gitarové múzeum zo Sobraniec. Veríme, že osloví aj program cykloturistického oddielu Brzda. Tí najšikovnejší si môžu vyskúšať aj plieskanie bičom. A pretože sa stretneme pred najmagickejšou nocou roka, nebudú chýbať ani rady veštice, či návod, ako uvariť čarovný nápoj lásky,“ prezradil starosta obce Vinné Marián Makeľ.

Nebude chýbať divadelné predstavenie ochotníckeho divadla Vidi z Vinného, remeselníci, miestne špeciality a zlatý klinec programu zapálenie vatier.O hudobné vystúpenia sa postarajú aj súbory Viňančan, Čemerina, ľudová hudba Borievka, Kils band a Onderovci.

Program Jánskych ohňov

  • 13:00 – 13:30 hod. – Otvorenia podujatia, privítanie návštevníkov a hostí, výzva k výstupu na Viniansky hrad /zraz o 13:30 pri pódiu/.
  • 13:30 – 18:00 hod. – Spoločný výstup na hrad, šermiari zo skupiny Leo Albus, prehliadka hradu, predvedenie tradičných remesiel, čarovanie a kúzla, hľadanie pokladov, čerti, bosorky a predstaví sa aj ochotnícke divadlo VIDI.
  • 13:00 – 18:00 hod. – Sprievodné podujatie na Vinianskom jazere počas výstupu na hrad, ulička remesiel, Haliganda – detský kútik, maľovanie na tvár, expozícia gitarového múzea, hvezdáreň Michalovce, atrakcie pre deti, súťaže. Vystúpenie Onderovcov a Kiks band.
  • 17:45 hod. – Slávnostné otvorenie podujatia Jánske ohne nad Šíravou, hudobné vystúpenie FSK Viňančan.
  • 18:20 – 20:30 hod. – Hlavný program, ženská spevácka skupina Čemerina, vystúpenie FS Borievka, Fsk Viňančan /tanec a spev/.
  • 20:30 hod. – Zapálenie centrálnej vatry a ukončenie podujatia.

Jánske ohne nad Šíravou sú podujatím programu Terra Incognita ktorý je iniciovaný Košickým samosprávnym krajom a regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM