Slávka Kellová Správy

Jedno z mála zlacnení: Za elektrinu zaplatíme menej

Koncová cena elektriny sa zníži všetkým odberateľom v SR o približne 3 %. Podľa šéfa ÚRSO toto zníženie nemusí byť v tomto roku posledné.

Ilustračný obrázok k článku Jedno z mála zlacnení: Za elektrinu zaplatíme menej
Foto: Slávka Kellová

Umožnilo to rozhodnutie Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorým sa znížila tzv. tarifa za prevádzkovanie systému o 3,8 eura za megawatthodinu (MWh). Zníženie by malo byť účinné od dňa doručenia rozhodnutia Regulačnej rady ÚRSO jednotlivým regulovaným subjektom.

„Táto zmena sa v koncovej cene elektriny prejaví jej znížením asi o 3 %. Chcem ubezpečiť, že ÚRSO a Regulačná rada ÚRSO využije všetky informácie, ktoré by mohli viesť k zníženiu ceny elektriny. Verím, že situácia sa vyvinie tak, že toto zníženie cien elektriny nebude v tomto roku posledné,“ uviedol dnes v Bratislave na brífingu predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Zdôraznil, že regulačný úrad svoju pozornosť zameral na tzv. tarifu za prevádzkovanie systému, ktorá zahŕňa náklady na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla, ďalej zahŕňa náklady na výrobu elektriny na výrobu elektriny z domáceho uhlia a náklady operátora krátkodobého trhu s elektrinou.

„Všetky tieto náklady majú veľký vplyv na koncové ceny elektriny. Pod prudký nárast tejto tarify, a tým aj koncových cien elektriny sa v období 2010 až 2012 mimoriadne negatívne podpísali OZE, a to najmä fotovoltika,“ priblížil.

Pripomenul zároveň, že sieťové systémové poplatky platia všetci účastníci trhu s elektrinou rovnako. „Ak by malo prísť k zmene poplatku pre jednu skupinu, tak by sa musela zmeniť legislatíva diskriminačným spôsobom. Zvýhodnenie jednej skupiny znamená totiž znevýhodnenie inej skupiny odberateľov,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM