Kultúra

Jozef Olšavský objavil trinástu komnatu života: Príďte sa pozrieť na jeho koláže z odpadu

Michalovská galéria ponúka výstavnú expozíciu amatérskeho výtvarníka Jozefa Olšavského. Jeho tvorba rozpráva o fakte nepríjemných skúseností života, o čom svedčia koláže z odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Jozef Olšavský objavil trinástu komnatu života: Príďte sa pozrieť na jeho koláže z odpadu
Zdroj: TASR

Amatér v myšlienkovom prejave

Galéria Mestského kultúrneho strediska Michalovce sprístupnila milovníkom výtvarného umenia výstavnú expozíciu amatérskeho výtvarníka Jozefa Olšavského. „Jozef Olšavský je síce amatér, ale vo svojom myšlienkovom prejave, ktorý je čitateľný v prezentovanej tvorbe, sa dotýka hĺbky vlastného vnútra,“ informuje Ivana Mochorovská z michalovskej galérie. Dodáva, že aj z tohto dôvodu jeho tvorba nie je čisto realistická, ale dopĺňa ju abstrakcia plná symbolov a farieb.

Zhmotnená autorova túžba

„Prezentovaná tvorba sa stáva rečou, ktorá nie je jednoduchá, ale núti diváka k schopnosti zastaviť sa a premýšľať. Ak sa nám to podarí, môžeme si všimnúť realitu života v jeho rozmanitosti a farebnosti.“ Autor nič neskrýva. Každý obraz je, dá sa povedať, zhmotnenou túžbou, či schopnosťou v radosti objaviť trinástu komnatu života. „Olšavského tvorba rozpráva o fakte nepríjemných skúseností života, o čom svedčia koláže z odpadu. Vie, že je dôležité so všetkým sa vyrovnať a vytvoriť si hranice, ktoré napriek otvorenosti chránia súkromie.“ Je to preňho slobodzujúce, keď dokáže na život žmurknúť.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Michalovskí ochotníci? Pri konkurze boli prekvapení záujmom, potešia nás už treťou premiérou

Michalovčania prišli o galériu: Subteren po deviatich rokoch končí!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM