Ondrej Petričko Iné športy

Jubilejný 20. ročník cyklopodujatia: Turisti si vyšli na bicykloch po Zemplíne

Najstarší michalovský Klub slovenských turistov Turista (NM KST T) zorganizoval už 20. ročník cyklistického podujatia, ktorého sa zúčastnila hŕstka členov. Na ceste čakalo turistov niekoľko prekvapení i pekných výhľadov.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný 20. ročník cyklopodujatia: Turisti si vyšli na bicykloch po Zemplíne
Zdroj: Dnes24.sk

Druhá tohtoročná cyklotúra, ktorá sa niesla ešte vždy v tréningovom tempe smerovala do predhoria Vihorlatu v časti Hiriač. Prvé kilometre ubehli turistom v pohode. Prialo im aj počasie, keďže bolo pod mrakom a teplota sa vyšplhala na príjemných 20 stupňov Celzia. Prvá zastávka bola na moste cez Šíravský kanál, ktorým preteká plytká voda do Šíravy. „Prebehli sme obcou Zbudza, kde v podzemí sú obrovské, doposiaľ nevyužité ložiská soli, a už sme zatáčali k neďalekému lesnému porastu,“ priblížil Anton Hasák, predseda NM KST T.

Čakali na nich opäť prekvapenia

Tak ako vždy, aj teraz čakalo na turistov nejaké prekvapenie. „Prekvapení sme zostali z vodoprázdneho Oreščianskeho rybníka, ale aj stále viac sa rozširujúceho cudzopasného imela na pobrežných stromoch, z ktorých niektoré už boli bez života,“ povedal predseda.

Keďže nebolo čo obdivovať, pobrali sa ďalej cez Oreské, o ktorom hovoria vykopávky ako o starom osídlení, do lokality Hiriač. „Prešli sme okruhom popod Hôrku (300 m. n. m) a zamierili si to pomaly k domovu. Cestou sme ešte odbehli k nedávno zrekonštruovanej prepúšťacej stanici vody na Laborci v Petrovciach n./L. a pomaly krútili rozvoňanými lánmi kvitnúcej repky olejnej.“

Cesta domov ponúkla zaujímavé pohľady. Naľavo na zrúcaninu Vinianskeho hradu, napravo zase na neogotické mauzóleum rodiny Sztárayovcov. „Keďže v závere túry vyšlo aj slniečko a teplota sa vyšplhala na príjemných už letných 26 ºC niečo cez 30-kilometrový výlet mal úspech,“ dodal Hasák.

Foto: NM KST T

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM