Veronika Ondo-Cholewová Správy

K brehom Šíravy chcú prilákať najmä mladé začínajúce rodiny: Plánuje sa výstavba bytov

Obec pri brehu Šíravy v Michalovskom okrese má za sebou viacero investičných akcií. Jednou z nich je aj výstavba nájomných bytov.

Ilustračný obrázok k článku K brehom Šíravy chcú  prilákať najmä mladé začínajúce rodiny: Plánuje sa výstavba bytov
Zdroj: TASR

Výstavbou bytov v Klokočove chcú k brehom Zemplínskej šíravy podľa starostky Moniky Hudáčkovej prilákať najmä mladé začínajúce rodiny. Prvá etapa súvisí s rekonštrukciou obecnej materskej školy z dôvodu zatekania strechy. Samospráva sa rozhodla, že v rámci nej zrealizuje nadstavbu, v ktorej vzniklo päť nových nájomných bytov.

Momentálne sú byty obsadené

Všetky nájomné byty sú momentálne v Klokočove obsadené. Aktuálna je už aj druhá etapa. „Sú to dva bytové domy po šesť bytov s tým, že tri z nich sú na prízemí a tri na poschodí,“ vysvetlila starostka. Podľa jej ďalších slov sa pre dvojposchodový objekt rozhodli z dôvodu, aby zapadol do panorámy obce.

Spodnú časť spomínanej škôlky opravili nielen zvonku, ale aj zvnútra. „Nakúpilo sa tiež nové vybavenie,“ poznamenala Hudáčková s tým, že v blízkosti objektu chcú vybudovať viacúčelové športovisko, obnoviť plánujú aj detské ihrisko. „Vo vestibule škôlky vytvoríme vnútornú náhradu športového ihriska v prípade nepriaznivého počasia,“ doplnila s tým, že materiál naň majú už k dispozícii.

Objekt cestovného ruchu

V centre dediny je tiež zrekonštruovaný park, v rámci ktorého sa vytvorila oddychová zóna s lavičkami. Opravu realizovali v troch etapách. „Ľudia ho vyhľadávajú. Chodia sa doň fotiť aj novomanželia,“ uviedla starostka s tým, že v tunajšom chráme majú veľa cudzích sobášov či krstín.

Rovnako v troch etapách bola obnovená budova v centre obce, ktorú samospráva spolu s priľahlými pozemkami odkúpila od súkromníka. V súčasnosti je z nej polyfunkčný objekt cestovného ruchu Zemplínska šírava. „Je v ňom sústredená celá vybavenosť obce,“ spomenula Hudáčková s tým, že sa tam okrem iného nachádza predajňa potravín, kaviareň, spoločenská miestnosť pre 150 ľudí i menšia zasadačka s kapacitou 60 miest.

Osvetlenie počas sezóny

„Približne tri týždne tam funguje aj ambulancia všeobecného lekára, tri dni v týždni. Zabezpečená je aj donáška liekov,“ priblížila starostka. Vzniknúť by tam mala aj galéria po plánovanom plenéri. Samospráva sa do tejto investičnej akcie rozhodla ísť preto, že staré priestory boli nepostačujúce.

„Úrad sa nachádzal v zastavanej časti obce medzi rodinnými domami,“ vysvetlila s tým, že táto budova je dobre situovaná, s dostatkom parkovacích miest. Rekonštrukcia trvala tri roky. Obec realizovala viacero ďalších projektov, ako je napr. vybudovanie chodníka pozdĺž cesty II/582, rekonštrukcia a modernizácia verejného osvetlenia v obci i v rekreačnej oblasti Paľkov a Klokočov.

„Obec má v pláne ďalej v tom pokračovať, aby celý kataster bol osvetlený z hľadiska bezpečnosti hlavne počas letnej turistickej sezóny,“ podotkla Hudáčková. V pláne majú okrem iného aj obnovu domu smútku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM