Správy

Kde skončia sudy s toxickými látkami z Chemko Strážske? Envirorezort má riešenie

Sudy s PCB látkami z bývalého podniku Chemko Strážske by sa mali konečne začať odstraňovať a likvidovať. Ako dlho to potrvá?

Ilustračný obrázok k článku Kde skončia sudy s toxickými látkami z Chemko Strážske? Envirorezort má riešenie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v spolupráci s Ministerstvom vnútra (MV) SR plánuje v súvislosti s environmentálnou záťažou z bývalej výroby PCB látok v závode Chemko Strážske kontajnerové uskladnenie sudov obsahujúcich tieto látky.

Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) počas štvrtkovej (17. 9.) Hodiny otázok v parlamente. Šéf envirorezortu poukázal na potrebu odstránenia sudov obsahujúcich PCB látky z miest, kde dochádza k nekontrolova­teľnej degradácii, a ich presunutia na vhodné zabezpečené miesto.

V priebehu mesiaca by podľa Budaja mala byť vytypovaná lokalita na uskladnenie sudov. Rezort vnútra je podľa neho pripravený na zabezpečenie kontajnerového uskladnenia PCB látok, ktoré bude izolované. „Takéto kontajnery sú vyzbrojené proti izolácii, proti odtekaniu,“ dodal.

„Vybrať tie sudy bude veľmi náročná úloha,“ upozornil šéf envirorezortu s tým, že sa nevie počet sudov, ani to, či boli umiestnené lokálne alebo bolo nimi zasypané celé údolie.

Kto ich zlikviduje?

Podľa Budaja by sa následne malo prikročiť k výberu toho, kto urobí definitívnu likvidáciu PCB látok. „Do mesiaca budeme vedieť, aká je záťaž pôdy a čo s ňou budeme robiť,“ dodal. Dotekanie do odkaliska Poša je podľa neho vyriešené.

„Zastavili sme dotekanie škodlivých vôd do Poše, z ktorej vytekali a znečisťovali PCB látkami celý kraj. V tejto chvíli sa už táto envirokriminalita nedeje. Príslušných pracovníkov, ktorí za to nesú zodpovednosť, sme prepustili,“ uviedol Budaj. Postoj súčasných prevádzkovateľov v areáli Chemko Strážske podľa neho stabilizáciu situácie neuľahčuje. „Sledujú svoje ciele, nie je to vždy ľahké,“ dodal.

Testujú pôdu

Na otázku poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina), aké konkrétne opatrenia v najbližších mesiacoch navrhujú na riešenie environmentálnej záťaže z bývalej výroby PCB látok v závode Chemko Strážske, reagoval aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO). Skonštatoval, že sa urobili testy na stav pôdy, stromov a živočíchov. Dal tiež podľa svojich slov vykonať konkrétne analýzy pôdnych vzoriek v rôznych profiloch. Zaujíma ich totiž, ako je pôda zaťažená s klesajúcou hĺbkou.

Mičovský zatiaľ nevie, akú technológiu bude možné použiť na likvidáciu týchto látok. Na koordináciu záchranných prác sa má podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) odporučiť vláde vytvoriť skupinu zloženú zo zástupcov ministerstva vnútra, ministerstva životného prostredia a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM