Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Michaloviec, ktoré dostanú aj vás

Prezradíme vám, čo ukrýva vínna oblasť v okolí Michaloviec, ale aj miesto, kde sa budete cítiť ako pri mori. Zoznámte sa bližšie s tromi dedinami, ktoré rozhodne stoja za návštevu a môžu dostať aj vás.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Michaloviec, ktoré dostanú aj vás
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli článok Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Michalovciach, ktoré by mal poznať každý. Rozhodli sme sa cestovať trochu ďalej do obcí, ktoré síce nie sú v našom okrese, ale tiež v našej blízkosti a rozhodne stoja za návštevu.

Malé Chorvátsko – nie tak blízko, ale nie tak ďaleko

Slnečné počasie a malebné prostredie láka k jazierku v bývalom kameňolome pri obci Beňatina v okrese Sobrance stovky návštevníkov z okolia, ale aj zahraničia. Ľudia označujú miesto za malé Chorvátsko, keďže scenériou a tyrkysovou priezračnou vodou pripomína Plitvické jazerá. Ťažbu travertínu v lome pri ukrajinských hraniciach pred rokmi ukončili, podzemná voda miesto zaliala a vytvorila jazierko. Oficiálne je tu vyhlásený zákaz kúpania, mnohí však neodolajú a kúpu sa na vlastné riziko. Zaujímavosťou je záhadná prírodná červená škvrna na skale, ktorá pripomína veľrybu.

Tibava nielen pre vinárov

Pri názve Tibava sa znalcom vynorí chuť vína. Teraz sa však pozrieme na iné zaujímavosti obce. Kúsok od kostola, v záhrade súkromného domu, v ktorom by ste dnes už ťažko identifikovali zemiansku kúriu, starú niekoľko storočí, stojí azda najstarší tis v našom kraji. Vek mohutného stromu sa odhaduje na viac ako 250 rokov. Ďalšia pamätihodnosť Tibavy je park, plný starých platanov (najstaršie jedince majú tiež okolo 250 rokov). Pôvodne patril ku kaštieľu Sztárayovcov, ktorý však bol počas 2. svetovej vojny zničený – dnes na jeho mieste stojí škola.

Vysoká pec aj úzkokoľajka v Hámroch

Zemplínske Hámre majú informačné centrum pre turistov. Taktiež tam oficiálne spustilo svoju činnosť nové obecné múzeum s viacerými vonkajšími expozíciami. Zemplínske Hámre boli v minulosti známe vďaka železiarskej výrobe. Tri vonkajšie expozície múzea dokumentujú zlievarenskú činnosť, výrobu dreveného uhlia, ako i niekdajší spôsob dopravy dreva. Murovanica, sýpka, vysoká pec, drevená zvonica, úzkokoľajka s rušňom a vagónmi, banská štôlňa, vodný hámor, ale aj míľa na pálenie uhlia ležia na trase nového náučného chodníka. Je dlhý 6,8 kilometra a má 14 zastávok.

Môže vás zaujímať:

Michalovčan Vlado (68) má v chove svojich husokačiek jasno: Netreba žiť na dedine, BIO vajcia aj v meste! VIDEO pobaví

Michalovský včelár Milan (55) o svojom kráľovstve: Úroda bola slabšia, včielky sú už zazimované

Cinterik neďaleko Michaloviec spája príbehy grófov i kniežat: Viac ako dvesto rokov histórie sa zapísalo do zeme, FOTO

Ej, zalužické poľo poznáme všetci: Svojich 10 minút slávy zažila ale aj v USA! VIDEO

3 obce v okolí Michaloviec: Dáte sa zlákať aj vy?
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM